Business Internaţional

Germania majorează salariile pentru un milion de profesori, asistenţi medicali şi angajaţi la stat

Germania majorează salariile pentru un milion de...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.03.2019, 20:45 2094

De la poliţişti la profesori şi administratori de castele, angajaţii la stat din Germania au obţinut majorări salariale semnificative, scrie Deutsche Welle. Cu bani suplimentari pentru lucrătorii din sănătate, criza de asistenţi medicali şi-ar putea găsi astfel o rezolvare.

De asemenea, salariile mai mari ar putea stimula pofta de cumpărături a nemţilor. Germania este principala piaţă de export a multor state central şi est-europene, inclusiv România. Apoi, consumul intern a ajutat economia să evite recesiunea anul trecut.

Uniunile sindicale şi angajatorii de stat au convenit asupra majorărilor după câteva zile de greve de avertisment care au încetinit activitatea din spitale şi grădiniţe în mai multe părţi ale Germaniei.

Acordul încheiat de uniunile sindicale DBB şi Verdi cu Tarifgemeinschaft der Länder (TdL), organizaţia angajatorilor de stat, include creşterea remuneraţiilor cu 8% în trei etape în următoarele 33 de luni.

Până în 2021, salariile lunare ale angajaţilor publici ar trebui să fie cu cel puţin 240 de euro mai mari decât sunt în prezent. Înţelegerea va avea efecte asupra a 3,3 milioane de persoane din Germania - un milion de angajaţi la stat şi 2,3 milioane de funcţionari publici şi pensionari, potrivit DBB. Sindicatele au obţinut bani suplimentari pentru angajaţii din sănătate, care vor primi în plus 120 de euro pe lună.

De asemenea, educatoarele din creşe şi grădiniţe şi profesorii vor primi pe lună 105 euro în plus faţă de creşterile salariale. Preşedintele sindicatului Verdi Frank Bsirske a salutat acordul şi l-a descris ca fiind un „succes“ pentru sindicate şi angajatori.

„Este cel mai bun rezultat din ultimii ani şi o zi bună pentru funcţionarii publici“, a spus el. Verdi şi DBB au cerut iniţial o majorare de 6% în 12 luni, cu garanţia a cel puţin 200 de euro în plus pe lună. În cele din urmă, sindicatele au obţinut creşteri mai mari decât au cerut, însă intinse pe o perioadă mai lungă de timp.

Autorităţile au descris rezultatul ca „un compromis bun“. Creşterile salariale ar trebui să atragă mai mulţi angajaţi în sectoare confruntate cu deficite în acest sens. Spre exemplu, o asociaţie a profesorilor spune că Germania are un deficit de aproape 40.000 de profesori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO