Business Internaţional

Germania pune piciorul în prag: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea

Germania pune piciorul în prag: Ţările cu datorii îşi vor pierde suveranitatea

Autor: Iulian Anghel

28.07.2011, 12:40 128000

Într-o ieşire aspră, ministrul german al finanţelor WolfgangSchäuble a susţinut sancţionarea ţărilor "problemă" din uniuneamonetară, nu cu excluderea lor, ci cu pierderea suveranităţii înfavoarea UE.

Într-un interviu acordată săptămânalului Stern şi comentat deDeutsche Welle şi RFI, şeful finanţelor germane susţine: "O ţară cuprobleme care trebuie ajutată ar trebui să cedeze Uniunii Europene,la schimb, o parte din drepturile sale de suveranitate". Măsura arfi mai bună şi mai funcţională decât excluderea unor state din zonaeuro, spune ministrul. "Europa nu are cum să reuşească dacă nu sestabileşte clar că un stat membru nu poate fi dat afară din zonaeuro".

Într-un interviu pentru ZF, ministrul român de externe TeodorBaconschi a susţinut că retragerea unui stat din zona euro ar creadificultăţi majore întregului spaţiu european, de aceea salvareaeurozonei trebuie să fie obiectivul numărul unu al Uniunii.

Deutsche Welle aminteşte că Wolfgang Schäuble a pledat, într-oscrisoare adresată parlamentarilor conservatori, în favoareadeciziilor luate la ultimul summit special al ţărilor zonei europentru salvarea Greciei.

El a admis că planul de salvare a Greciei nu este lipsit deriscuri, susţinând însă că alte variante posibile erau şi mairiscante.

În interviul citat,Schäuble pledează pentrublocarea dreptului la vot al statelor care nu respectă pactul destabilitate şi creştere, o propunere care fusese avansată anultrecut şi de cancelarul Angela Merkel. De altfel, Grecia aexperimentat pe propria-i piele o situaţie asemănătoare. Practic,când a fost lansat primul plan de salvare a Greciei de 110 mld.euro, în vreme ce membrii eurozonei analizau situaţia,reprezentanţii acestei ţări au aşteptat la uşă sfârşituldiscuţiilor fără să fie primiţi înăuntru.

Schäuble pledează pentru adâncirea integrării UE, dar cu regulimult mai dure. "Integrarea trebuie să continue, iar unui stat careare probleme i se va acorda ajutor, dar: "va trebui să renunţe la oparte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene "Această măsură este mai eficientă decât dacă anumite ţări cudatorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro, explicăminstrul german de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO