Business Internaţional

Germania şi Austria le deschid porţile muncitorilor din Est, dar exodul din 2004 nu se va mai repeta

Autor: Alexandru Matei, Iuliana Enache

12.04.2011, 23:45 132

Deschiderea completă a pieţei muncii din Austria pentru ţărilemembre UE din Europa de Est va conduce la intrarea pe teritoriulsău a 40.000-50.000 de lucrători în doi ani, a declarat ministrulaustriac al muncii Rudolf Hundstorfer, relatează AFP.

Germania, care va lua măsuri similare cu cele ale Austriei, seaşteaptă la intrarea a cel mult 100.000 de muncitori în următoriiani.

Aşteptările privind migraţia forţei de muncă contrastează cu ceeace s-a întâmplat în 2004, când Marea Britanie şi-a deschis piaţaforţei de muncă. Atunci ţara a fost "invadată" de circa 2 milioanede est-europeni, majoritatea polonezi. "Cifra la care ne aşteptămeste de maximum 25.000-26.000 de persoane care vor încerca să intrepe piaţa muncii" din Austria în fiecare an, în următorii doi ani, adeclarat Hundstorfer. Aceştia ar urma să vină în special din Cehia,Slovacia şi Ungaria, vecinii Austriei.
În aceste ţări, numai 0,4% din populaţia activă se declară dispusăsă emigreze sau să facă naveta pentru a lucra în Austria, mai alesîn regiunile limitrofe, ceea ce sugerează că a doua opţiune arputea fi preferată.
O altă ţară vecină, Slovenia, profită, de asemenea, de deschidereapieţei muncii în UE, dar nu reprezintă decât o parte neglijabilădin imi­graţia potenţială, din cauza populaţiei sale puţinnumeroase - două milioane de locuitori - şi a situaţiei saleeconomice mai bune decât a celorlalte şapte ţări vizate, a precizatKlaus Nowotny, care a condus studiul cu privire la impactuldeschiderii pieţei muncii. De la extinderea Uniunii Europene, în2004, către est, Austria şi-a deschis doar parţial piaţa munciipentru aproximativ 60 de meserii unde exista o lipsă de forţă demuncă. "Austria s-a pregătit bine pentru această deschidere", asubliniat Hundstorfer, făcând aluzie la legea împotrivadump­ing­ului social, adoptată pentru garantarea niveluluisalariilor.
Dintre toate ţările vizate, Germania se dovedeşte în mod clar ceamai atractivă prin mărimea pieţei muncii şi din motive geografice,mai subliniază studiul.
Deşi guvernul de la Varşovia estimează că circa jumătate de milionde polonezi vor trece în Germania pentru a munci, analiştii sunt depărere că aceste cifre sunt exagerate pentru că spre deosebire deMarea Britanie, în Germania şi Austria est-europenii se vor lovi demai multe bariere.
Printre cele mai importante dintre acestea se află limba. Deşigeografic Germania este mai aproape de Europa Centrală şi de Estdecât Marea Britanie, studenţii şi elevii din regiune învată laşcoală în special limba engleză, ceea ce şi explică parţial exodulcătre Marea Britanie. "Fără să cunoască limba nu vor avea nicioşansă să îşi găsească un loc de muncă sau le vor găsi doar pe celemai proaste", spune Artur Ragan, purtătorul de cuvânt al filialeidin Poznan, Polonia, a firmei de recrutare Work Express."Angajatorii nu se vor apuca să înveţe poloneza sau să facă schemepentru a se face înţeleşi."
De asemenea, calificările profesionale ale muncitorilor din Europade Est nu vor fi recunoscute automat în Germania şi Austria, ceeace i-ar putea descuraja pe muncitorii supracalificaţi, chiar dacăştiu germana.
Deşi se aşteaptă ca impactul să fie limitat, deschiderea pieţeiforţei de muncă vine într-un moment bun pentru Germania, a căreieconomie creşte într-un ritm alert ajutată de exporturi.
Aici şomajul a atins valori minime istorice (7,1%), iar companiiledin multe sectoare se confruntă cu un deficit de angajaţi. Companiade consultanţă McKinsey a publicat anul trecut un raport careatrăgea atenţia că până în 2020 Germania ar putea avea un deficitde două milioane de muncitori calificaţi pentru a completa locurilede muncă disponibile.
Industria high-tech, telecomunicaţiile, producţia şi serviciile aunevoie deja de oameni. Asociaţia Federală pentru TehnologiaInformaţiei, Telecomunicaţii şi New Media, care se ocupă cuorganizarea industriei high-tech, a anunţat că numărul de membri aiacesteia s-a micşorat cu 28.000 de muncitori calificaţi.
Sectorul sănătăţii este şi el în dificultate. "Până în 2030 vomavea nevoie de mai mult de un million de angajaţi care să aibăgrijă de persoanele în vârstă", a declarat Bernd Tews, director alAsociaţiei Federale de Îngrijire Privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO