Business Internaţional

Grecia revine pe pieţele financiare în 2014, spun bancherii

Grecia revine pe pieţele financiare în 2014, spun bancherii

Christine Lagarde, şeful FMI. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2011, 00:05 212

Şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), un grupde lobby al băncilor, este încrezător în reuşita noului plan desalvare a Greciei şi spune că ţara se va putea reîntoarce pepieţele de finanţare internaţionale până în 2014.

Charles Dallara a estimat că statul elen va putea obţinefinanţare de pe pieţe la preţuri acceptabile până în 2014, potrivitpubli­caţiei greceşti Kathimerini.

"Am fost martor la multe cazuri în ultimele trei decenii. Când oţară este nevoită să recurgă la o reeşalonare sau restructurare deamploare a datoriilor publice, cu o redu­cere a datoriilor, timpulmediu pentru revenirea pe pieţe este de 18 luni. Pieţele considerăcă problemele Greciei sunt serioase şi de aceea adaug la acestinterval între şase şi 12 luni", a spus Dallara.

Revenirea Greciei pe pieţe este o problemă de recâştigare aîncrederii şi de aşteptare a momentului potrivit.

IFI a negociat pentru bănci modul în care creditorii privaţi vorparticipa la salvarea statului elen.

Pe de altă parte, Fondul Monetar European (FMI), unul dintreprincipalii participanţi la salvarea Greciei de la faliment,apreciază că noul pachet de ajutor va avea succes, dar pentruaceasta liderii europeni va trebui să pună capăt divergenţelor şisă "vorbească pe aceeaşi limbă", scrie Financial Times.

"Este tipic pentru europeni să facă ce este de făcut în ultimulmoment, dar totuşi o fac după un anumit timp «democratic», ceea cenu este întot­deauna plăcut pentru pieţe. Ţările din zona euro austat pe marginea pră­pastiei, dar au înţeles că trebuie să sealieze şi să-şi unească forţele", a spus şeful FMI ChristineLagarde, făcând referire la îndârjirea cu care BCE şi lideriieuropeni au susţinut mult timp idei diferite despre modul în careGrecia poate fi ajutată.

Liderii zonei euro au anunţat pe 21 iulie cel de-al doilea plande salvare a Greciei, spunând că vor mai mulţi bani de la FMI. Lapachetul de bailout UE şi FMI vor contribui cu 109 miliarde europână în 2014, iar investitorii privaţi cu 50 de miliarde de europrin schimburi de obligaţiuni şi răscumpărări ale acestora.

Lagarde a refuzat să indice cu cât va participa FMI la ajutareaGreciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO