Business Internaţional

Greenberg "daruieste" sotiei sale un pachet AIG de 2,2 mld. dolari

14.04.2005, 19:15 15

Maurice "Hank" Greenberg a transferat in proprietatea sotiei sale actiuni ale companiei American International Group Inc. (AIG) in valoare de 2,2 miliarde de dolari (1,69 miliarde de euro) cu patru zile inainte ca, in urma unei anchete legate de probleme contabile, acesta sa fie demis din pozitia de director executiv al companiei de asigurari, relateaza Bloomberg News.

Greenberg, care a condus AIG timp de aproape 40 de ani inainte de a se retrage luna trecuta, i-a "daruit" sotiei sale, Corinne P. Greenberg, 41,4 milioane de actiuni AIG pe 11 martie, conform unui raport oficial. Actiunile reprezentau 96% din participatia directa detinuta de fostul CEO in cadrul celei mai mari companii de asigurari din lume.

Acest transfer ar putea reprezenta o incercare de protejare a averii cuplului in fata posibilelor actiuni in instanta ce ar putea fi lansate in urma anchetei desfasurate de catre procurorul general al New York-ului Eliot Spitzer si SEC, a declarat fostul procuror federal Christopher Bebel. AIG a pierdut aproape 52 de miliarde de dolari din valoarea sa de piata din momentul in care aceasta a dezvaluit faptul ca primise citatii pe 14 februarie.

Transferul actiunilor ar putea proteja aceste active in fata unor posibile procese civile si a procurorilor, arata Bebel.

Greenberg, in varsta de 79 de ani, nu a fost acuzat de nici un delict si nu a dezvaluit motivele pentru care a decis sa efectueze acest transfer. Acesta a parasit pozitia de CEO al AIG pe 14 martie si pe cea de presedinte doua saptamani mai tarziu, dupa ce anchetatorii au aprofundat cercetarile. Atat Howard Opinski, purtator de cuvant al avocatilor lui Greenberg, cat si purtatorul de cuvant al AIG Chris Winans, purtatorul de cuvant al lui Spitzer Darren Dopp si cel al SEC, John Nester, au refuzat sa comenteze.

Spitzer a declarat pe 10 aprilie pe postul de televiziune ABC ca ar putea declansa un proces penal sau civil impotriva lui Greenberg, "un CEO ce nu a spus publicului adevarul", a aratat acesta. Trezorierul Californiei Philip Angelides a declarat ca cele doua fonduri de pensii ale statului ar trebui sa dea in judecata AIG "sau orice directori ce sunt responsabili" pentru scaderea pretului actiunilor AIG, scadere ce a costat fondurile 400 de milioane de dolari.

In urma transferului in mainile sotiei sale, activele ar putea fi protejate pentru ca aceasta, in varsta de 76 de ani, nu a participat probabil la delictele comise de sotul sau, nefiind implicata in ancheta.

Autoritatile incearca sa determine daca AIG si Greenberg au recurs la tranzactii incorecte in domeniul reasigurarii pentru a "umfla" valoarea neta a companiei. Compania a declarat ca a recurs la metode contabile incorecte, valoarea neta a acesteia devenind cu 1,7 miliarde de dolari mai mare decat cea reala in 14 ani.

Greenberg a invocat in aceasta saptamana amendamentul 5 pentru a evita sa se autodeclare vinovat. Refuzul acestuia de a depune marturie i-ar putea afecta apararea in posibilele viitoare cazuri civile, arata Bebel.

Transferul actiunilor s-ar putea dovedi in ultima instanta inutil in ceea ce priveste protejarea averii cuplului, arata Robert Weisberg, profesor la Stanford Law School. Greenberg ar putea fi obligat sa renunte la actiuni daca este gasit vinovat de comiterea unui delict de ordin financiar, iar procurorii ar putea ingheta activele inainte de lansarea unui proces, mai arata Weisberg.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO