Business Internaţional

Greg Smith, fostul director de la Goldman, va primi 1,5 mil. dolari în avans pentru o carte autobiografică

Greg Smith, fostul director de la Goldman, va primi 1,5 mil. dolari în avans pentru o carte autobiografică

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă de pe Wall Street este criticată de Greg Smith că îşi „jecmăneşte“ clienţii

02.04.2012, 00:03 115

Fostul director Greg Smith de la Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci americane, va primi o sumă de bani considerabilă pentru a scrie despre perioada petrecută "în ghearele bestiei" de pe Wall Street, scrie New York Post.

Smith a obţinut 1,5 milioane de dolari în avans pentru a publica o carte despre viaţa lui şi despre perioada în care a lucrat pentru banca de investiţii.

El a publicat recent în New York Times scrisoarea de demisie în care spune că cinci manageri ai Goldman făceau referire la clienţi în e-mailurile interne folosind termenul "muppet". În SUA, cuvântul "muppet" te duce cu gândul la păpuşile adorabile cum ar fi Broscoiul Kermit, dar în Marea Britanie acesta este folosit în sens peiorativ pentru a califica o persoană ignorantă.

La puţin timp după apariţia acestui articol, editorii au început să se lupte pentru exclusivitatea cărţii lui Smith, care a crescut în carieră prin birourile Goldman Sachs din Londra.

Două edituri şi-au prezentat oferta, respectiv Penguin şi Hachette Book Group.

Grand Central Publishing al Hachette a câştigat afacerea oferind un avans de 1,5 milioane de dolari.

Smith a declarat în articolul din New York Times că pe măsură ce vechea gardă care conducea Goldman a plecat, în bancă s-a instaurat un mediu "toxic şi distructiv".

Articolul fostului executiv a creat senzaţie, foarte mulţi critici de pe Wall Street lăudându-l pe Smith, în timp ce alţii, inclusiv primarul New Yorkului Mike Bloomberg, l-au criticat pentru comen­tariile negative la adresa băncii.

Smith obţinea un venit de 500.000 de dolari anual de la Goldman, ceea ce înseamnă că prin scrierea cărţii va fi remunerat cu un salariu de trei ori mai mare.

Executivii de la Hachette nu au dorit să comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO