Business Internaţional

Grupul petrolier MOL va investi câte un miliard de dolari pe an pentru a produce mai mult, inclusiv în Marea Nordului

MOL are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 28.000 de angajaţi în întreaga lume. În România, grupul are o reţea de 143 de benzinării, din care opt unităţi au fost deschise anul trecut. Pe lângă activitatea de distribuţie a carburanţilor, MOL este prezent în România şi pe segmentul explorărilor de hidrocarburi, având concesionate trei perimetre în vestul ţării.

MOL are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 28.000 de angajaţi în întreaga lume. În România, grupul are o reţea de 143 de benzinării, din care opt unităţi au fost deschise anul trecut. Pe lângă activitatea de distribuţie a carburanţilor, MOL este prezent în România şi pe segmentul explorărilor de hidrocarburi, având concesionate trei perimetre în vestul ţării.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.01.2014, 21:25 426

Cea mai mare companie din Ungaria, grupul petrolier MOL, la care statul maghiar este acţionarul principal, inten­ţionează să investească aproximativ un miliard de dolari pe an pentru ma­jorarea capacităţii de explorare şi producţie, inclusiv în Marea Nordului. Recent, MOL a anunţat că a început să exporte petrol din Irak.

MOL are cinci rafinării în Europa Centrală şi operaţiuni de upstream (extracţie) în Ungaria, Croaţia, Rusia, Kurdistan, Pakistan, Angola şi alte ţări. Recent, grupul a cumpărat mai multe participaţii la exploatări marine din Marea Nordului de la Wintershall Norge, o unitate a companiei germane BASF, cu 375 milioane dolari. Tran­zacţia va fi finalizată în acest trimestru.

Deşi Marea Nordului este o regiune matură din punctul de vedere al exploa­tărilor – de aici se extrage ţiţeiul Brent, care a luat locul ţiţeiului ame­rican ca etalon pentru preţurile pe­trolului pe pieţele mondiale – aceasta este încă atractivă deoarece are po­tenţial pentru achiziţii, a explicat Alexander Dodds, vicepreşedintele executiv al MOL.

„Odată tranzacţia (cu Wintershall – n.r.) încheiată, vom putea participa la licitaţiile pentru licenţe ca operator sau nonoperator, în funcţie de intenţie. Vom avea atunci oportunitatea de a căuta blocuri atractive pentru noi din perspectiva exploatării, chiar dacă nu ca operatori. Vom avea însă o prezenţă mai puternică în Marea Nordului“, a spus Dodds.

Obiectivul MOL este de a-şi majora producţia de 101.000 de barili de petrol pe zi la sfârşitul trimestrului trei al anului trecut la 170.000 – 180.000 de barili pe zi până în 2018. Grupul caută oportunităţi noi deoarece producţia din Ungaria şi Croaţia este în declin.

MOL urmăreşte să crească în toate ţările în care este prezentă

„În planul nostru de afaceri avem intenţii de creştere organică pentru toate ţările în care avem operaţiuni, dar avem şi câteva opţiuni neorganice pe care le analizăm, cum ar fi Marea Nordului, poate Rusia, Pakistan sau Angola“, a spus Dodds.

El a asigurat că MOL are suficientă forţă financiară pentru a-şi finanţa achiziţiile.

În ţara vecină Croaţia principalul obstacol este câştigarea licenţelor de producţie pentru câmpuri petrolifere deja descoperite sau dezvoltate. MOL este în conflict cu guvernul croat în legătură cu controlul grupului local INA, la care deţine o participaţie de 49%. Acţiunile MOL au scăzut cu 22% anul trecut din cauza acestei dispute.

În Irak, un stat bogat în petrol, compania maghiară deţine 20% din blocul Shaikan – unul dintre cele mai mari nou-descoperite în regiunea Kurdistan, şi 80% din blocul Akri-Bijeel.

Compania britanică Gulf Key­stone, operatorul blocului Shaikan, a anunţat recent că a început să exporte petrol din această exploatare. În prezent, petrolul este exportat prin oleoducte care traversează Turcia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO