Business Internaţional

Guvernul ceh alege politica in dauna economiei

26.08.2004, 00:00 16



Stanislav Gross, primul ministru ceh si cel mai tanar sef de guvern din Europa, va amana asteptatele reduceri de cheltuieli in sectorul pensiilor si al asistentei medicale, in incercarea de a castiga suport electoral pentru partidul sau, a declarat Radek Maly, directorul de cercetare al unitatii din Praga a Citybank.



Coalitia tripartida aflata acum la conducerea tarii a promis sa aloce mai multe fonduri pentru familiile cu copii si sa creasca nivelul pensiilor, informeaza Bloomberg. Datorita lipsei unui suport real pentru givernul sau, Gross va ridica nivelul indemnizatiilor sociale si nu va impune cehilor sa plateasca mai mult pentru serviciile medicale. Maly considera totusi ca guvernul va aplica totusi unele reduceri la capitolul cheltuieli planificate de administratia anterioara, cu mentiunea ca "nu trebuie sa ne asteptam la reforme drastice in sectorul neprofitabil al pensiilor. Coalitia de guvernare ii mai include pe crestini-democrati si partidul neo-liberal Uniunea pentru Libertate.



Martin Jahn, primul ministru adjunct al Cehiei, a spus ca guvernul va demara planurile referitoare la eficientizarea procedurilor de faliment, in prezent foarte dificile, si la eliminarea unor fisuri ale sistemului de taxe. "Acest guvern nu se afla in postura de a pregati reforma pensiilor", a spus el intr-un interviu.



Cehia, a doua tara ca dimensiune dintre cele zece care s-au alaturat Uniunii Europene in luna mai, trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub 3% din valoarea produsului intern brut pana in 2006, de la cei 13% din momentul actual, pentru a se putea califica pentru zona euro. Gross a declarat despre cabinetul sau ca va ajusta deficitul bugetar pana sub 4% din PIB.



Predeceorul lui Maly, Vladimir Spidla, a pierdut suportul partidului majoritar dupa ce a decis cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru a indeplini cerintele UE. Social-democratii au fost realesi in anul 2002 pe baza promisiunilor de crestere a beneficiilor sociale, de reducere a varstei de pensionare si de sporire a taxelor aplicate celor bogati. In schimb, ei au marit accizele si taxele pe valoarea adaugata, au redus platile pentru concediile medicale si au crescut ridicat varsta de pensionare pentru a economisi aproximativ 7,8 milioane de dolari (200 de miliarde de coroane) pana la finalul lui 2006.



Noul cabinet condus de Gross a castigat in cursul acestei saptamani votul de incredere al Parlamentului ceh, dupa ce a inclus in programul sau masuri de ajutare a familiilor si de sporire a investitiilor in activitatea de cercetare si dezvoltare. El are drept obiectiv cresterea ritmului de dezvoltare economica, mai redus fata de celelalte tari ce s-au alaturat Uniunii Europene in acest an, si pregatirea mediului de afaceri pentru adoptarea monedei euro incepand cu anul 2010. "Desi masurile de relansare economica ocupa foarte mult spatiu in agenda de lucru a guvernului ceh, actiunile pasive, populiste, i-au aparat pozitia in peisajul politic", a declarat Helena Horska, economist la Raiffeisenbank in Praga. "Atitudinea guvernantilor se afla acum in contrast cu politica initiala de reforma a sectorului finantelor publice, pentru care au pledat la inceput".
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO