Business Internaţional

Guvernul chinez ascunde de lumea largă tot mai multe informaţii şi date statistice

Guvernul chinez ascunde de lumea largă tot mai multe...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2023, 00:05 2438

Nimeni din lumea civilizată nu crede ca fiind reale cifrele oferite de guvernul Chinei despre numărul de decese cauzate de COVID-19. În pan­demie, Beijingul chiar a modifi­cat metodologia de calculare şi ra­por­tare a numărului de decese. Mo­dul brutal în care economia şi societatea chineză au ieşit din lockdownurile prelungite sugerează că neîncrederea este întemeiată. Dar China a ales să ţină ascunse şi alte informaţii.

Decizia bruscă a guvernului chinez de a sista publicarea de date privind rata a şomajului în rândul ti­nerilor, un indicator care arăta creş­teri tulburătoare, a fost cel mai recent semn că puterea asiatică restricţio­nează din ce în ce mai mult informa­ţiile sensibile - mai ales atunci când nu sunt măgulitoare pentru econo­mia naţiunii, scrie Bloomberg.

Rata şomajului în rândul per­soanelor cu vârste între 16 şi 24 de ani a intrat în această categorie înţe­pătoare după ce a atins un record de 21,3% în iunie. Că o cincime din ti­neri nu muncesc este o statistică îngri­jorătoare pentru un Partid Comunist obsedat de menţinerea stabilităţii sociale.

Pe măsură ce economia Chinei se luptă cu o serie de ameninţări la a­dresa obiectivului său de expansiune economică, o gamă mai largă de date este considerată nepotrivită pentru consumul public. Bătălia ideologică a preşedintelui Xi Jinping cu SUA a motivat, de asemenea, Beijingul să oprească de la publicare informaţii despre care crede că ar putea avan­taja administraţia Biden.

În timp ce multe din informaţiile care dispar din China o fac în linişte, decizia de a nu mai arăta lumii rata şomajului a fost anunţată la un brie­fing de presă. Şi publicarea altor seturile de date a fost restricţionată recent. Cele privind vânzările de terenuri sunt un exemplu.

Cifrele care arată suprafeţele de teren cumpărate de dezvoltatorii imo­biliari şi preţul pe care aceştia l-au plătit lipseşte din buletinul statistic lunar. Seria datează din 1998. Manevra a fost făcută după ce din ul­ti­mele informaţii rezultă că suprafaţa de teren vândută pentru dezvoltare a scăzut cu peste 50% anul trecut. A­cest declin a indicat o criză a locu­in­ţe­lor mai gravă decât a spus guvernul.

Veniturile administraţiei locale din vânzările de terenuri au scăzut anul trecut cu doar 23%, potrivit ci­frelor oficiale. Guvernul ţine, de ase­menea, secrete şi rezervele valutare, o mândrie pentru multe bănci cen­trale şi pentru investitori un indicator al forţei de reacţie pentru, spre e­xem­plu, susţinerea monedei naţionale.

În statistica oficială chineză, rezerva valutară este neschimbată din 2017. Lumea nu ştie nici am­ploarea tranzacţiilor cu obligaţiuni chineze.

Până şi tranzacţiile cu obligaţiuni din sectorul privat au în înveliş opac. Apoi, de la 1 aprilie, accesul din străinătate la părţi din populara bază de date academice China National Knowledge Infrastructure a fost oprit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO