Business Internaţional

Guvernul rus aproba legea garantarii depozitelor bancare

26.11.2002, 00:00 13

Guvernul rus a aprobat recent un plan, mult asteptat, pentru asigurarea depozitelor bancare private si si-a dat acordul preliminar pentru un proiect de lege pentru liberalizarea controlului monetar, relateaza The Moscow Times.
Legea pentru asigurarea depozitelor urmeaza sa fie supusa dezbaterilor din Duma de Stat, iar cabinetul spera sa fie aprobata inainte de aprilie 2003. Cabinetul va discuta din nou proiectul privitor la moneda peste cateva saptamani.
Ministrul pentru dezvoltarea economica si comert German Gref a declarat ca dupa aprobarea legii va exista o perioada de tranzitie, de un an si noua luni, pentru ca Banca Centala sa decida care banci sunt eligibile pentru a participa la noua schema.
Bancile vor trebui sa primeasca noi licente, dupa care vor incepe sa plateasca pana la 0,15% din fondurile trimestriale din conturile clientilor catre un fond supravegheat de catre Banca Centrala. In cazul unei crize de lichiditate, rata de contributie obligatorie poate fi crescuta, dar nu va trebui sa depaseasca 0,3%.
Gref a declarat ca sistemul va intra in functiune pana in ianuarie 2005.
Incepand cu anul 2007, guvernul va inceta sa ofere garantia de 100% pentru depozitele bancare de la Sberbank, care detine in jur de 70% din depozitele totale ale tarii. Directorul general adjunct al Sberbank, Gennady Melikyan, a anuntat ca banca pe care o conduce nu este inca pregatita da adere la schema de asigurare a depozitelor.
Dupa in intrarea in vigoare a legii, depozitele de pana la 20.000 de ruble (637$) constituite la bancile membre vor fi garantate in proportie de 100% in timp ce depozitele cuprinse intre 20.000 si 120.000 de ruble vor fi acoperite in proportie de 75%. Suma maxima care va putea fi acordata ca si despagubire va fi de 95.000 de ruble.
"Dupa 2007, vom putea in sfarsit sa discutam de competitie echilibrata intre bancile de stat si cele private", a spus Gref.
Bancile care nu vor reusi sa adere la noul sistem de asigurare a depozitelor isi vor pierde licenta de a efectua tranzactii cu conturile de economii ale clientilor, a declarat primul ministru rus Mikhail Kasyanov. El a  mai spus ca sistemul de asigurari va proteja in jur de 95% din conturile bancare curente ale persoanelor fizice.
Pe de alta parte, o serie de consilieri prezidentiali si-au manifestat neincrederea vizavi de marimea contributiilor trimestriale de 0,15% si au sugerat ca sistemul de garantare sa fie transformat intr-unul de asigurari. In acest caz, contributiile bancilor ar consta in prime obligatorii si ar implica si participarea societatilor de asigurari.
Tot la sfarsitul saptamanii trecute, guvernul si-a dat acordul preliminar cu privire la proiectul de lege care va reduce procentul  din veniturile in valuta forte realizate de catre exportatori pe care acestia sunt obligati sa-l depuna la Banca Centala, de la 50% la 30%, cu incepere de la 1 iulie anul viitor. Vanzarea obligatorie a unei parti din veniturile in valuta forte va ramane valabila pana in 2007.
"Dupa 2007, guvernul nu va mai avea puterea de a influenta intrarile sau iesirile de capital", a declarat vice prim ministrul Alexei Kudrin.
Kudrin, care este si ministru de finante, a spus ca proiectul va liberaliza semnificativ operatiunuile de capital ale firmelor si dreptul de a deschide conturi bancare in strainatate.
Pana in 2007, Banca Centrala isi va rezerva dreptul de a introduce regimuri de cont care vor impune retinerea a 20% din profiturile monetare in conturi speciale la Banca Centrala in caz de instabilitate macroeconomica.
"Sunt convins ca nu va fi nevoie sa apelam la asemenea masuri in anii care urmeaza si ca vom renunta la restrictiile ramase in 2007", a mai spus Kudrin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO