Business Internaţional

Henry Paulson: Autoritatile trebuie sa cumpere cat mai repede actiuni ale bancilor

12.10.2008, 19:16 14

Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a afirmat ca acordarea de fonduri guvernamentale catre bancile americane reprezinta o prioritate, adaugand ca pietele financiare vor ramane in continuare fluctuante, scrie Bloomberg.

"Putem observa in acest moment nevoia, foarte prezenta si clara, de a creste capitalul", a declarat Paulson in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in urma reuniunii ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor sapte tari puternic industrializate, G7.
Achizitionarea de actiuni de catre stat, cea mai noua componenta care face parte din planul de salvare pus la punct de Henry Paulson, ar trebui sa ajute bancile si celelalte institutii financiare din Statele Unite sa depaseasca cea mai grava criza inregistrata in ultimii 70 de ani pe piata americana a creditelor.
"O vom face (achizitia de actiuni ale bancilor - n.red.) cat se poate de repede si vom realiza acest lucru foarte bine, cu efecte notabile si cat mai corect posibil", a declarat Paulson, care a mai adaugat: "Credeti-ma pe cuvant, nu pierdem vremea; oamenii nostri lucreaza presati de timp pentru a face fata acestei situatii".
Planul secretarului Trezoreriei SUA urmeaza indeaproape masurile propuse de prim-ministrul englez Gordon Brown in incercarea de a redresa bancile cu probleme din Marea Britanie.
Brown a initiat un program in valoare de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline (87 mld. dolari, 63 mld. euro), prin care cel putin opt institutii financiare britanice ar urma sa fie nationalizate partial.
Neel Kashkari, oficialul Trezoreriei Statelor Unite pe care Paulson l-a ales sa conduca operatiunile de redresare a bancilor care inregistreaza probleme financiare in prezent, urmeaza sa tina un discurs astazi in care sa dezvaluie etapele urmatoare ale planului.
Preturile reduse ale locuintelor si criza creditelor ipotecare din ultimele 14 luni au dus la prabusirea unora dintre cele mai mari institutii financiare americane si la preluarea de catre Trezoreria SUA a American International Group (AIG) si a creditorilor ipotecari gigant Fannie Mae si Freddie Mac, pilonii sistemului financiar din Statele Unite.
Programul de achizitionare a actiunilor institutiilor financiare care inregistreaza probleme nu ia in considerare o implicare a Trezoreriei SUA in managementul respectivelor banci, a declarat Henry Paulson.
Achizitiile de actiuni vor avea loc odata cu programul pe care urmeaza sa il desfasoare Trezoreria americana privind cumpararea de instrumente financiare complexe de la banci, a mai spus Paulson.
Trezoreria Statelor Unite "incearca sa dezvolte un program standardizat care sa fie aplicabil in cazul mai multor tipuri de institutii financiare", a afirmat Henry Paulson, care a mai adaugat ca "un astfel de program va fi creat cu scopul de a incuraja noile cresteri de capital privat care sa vina in completarea capitalului public existent".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO