Business Internaţional

HVB Bank concediaza 2.400 de angajati pentru a redeveni profitabila

25.02.2005, 00:00 12



HVB, a doua banca din Germania din punctul de vedere al marimii activelor, renunta la 2.400 de angajati si scapa de imprumuturi neperformante a caror valoare depaseste valoarea de piata a bancii, in incercarea de a reface profitul, informeaza Bloomberg.



Banca estimeaza ca disponibilizarile vor reduce costurile operationale cu 55 de milioane de euro in acest an, urmand ca din 2007 economiile sa se ridice la 280 de milioane de euro pe an. Concedierile anuntate, care reprezinta 4% din forta de munca a bancii germane, ridica numarul total al angajatilor disponibilizati in ultimii patru ani la 13.400. Reducerile de personal vizeaza, in primul rand, operatiunile din Germania.



Presedintele executiv Dieter Rampl incearca astfel sa redreseze banca HVB, care a adunat pierderi totale de 5,7 miliarde de euro, in ultimii trei ani. "Vom continua sa ne imbunatatim profitabilitatea si sa ne intarim pozitia competitiva in Europa", a declarat Rampl.



"Reducerile de personal sunt bune, insa conducerea trebuie sa convinga oamenii ca aceasta strategie este una corecta", a declarat Gerhard Cordon, economist la Bayern Invest in Munchen.



Actionarii HVB nu au primit dividende pentru al treilea an consecutiv, deoarece grupul financiar a inregistrat pierderi de 2,28 miliarde de euro in 2004, dupa ce, in 2003, raportase pierderi de 2,6 miliarde de euro. Veniturile din dobanzi s-au ridicat in 2004 la 5,66 de miliarde de euro, iar profiturile obtinute din tranzactii au scazut la 718 milioane de euro, comparativ cu 818 milioane de euro in 2003.



HVB s-a format in urma cu sapte ani prin fuziunea bancilor germane Hypo-Bank si Bayerische Vereinsbank, iar problemele financiare ale bancii se datoreaza investitiilor imobiliare facute de catre Hypo-Bank intre 1989 si 1993. In acea perioada, compania a contribuit la finantarea boom-ului din constructii in fosta Germanie de Est, dupa caderea Zidului Berlinului. Balonul s-a spart la mijlocul anilor '90, cand sperantele privind refacerea economica rapida nu s-au materializat si multe cladiri de birouri sau proiecte de locuinte au fost intrerupte.



Riscurile legate de investitiile imobiliare au fost subevaluate in bilanturile Hypo-Bank, fiind descoperite abia dupa finalizarea fuziunii cu Vereinsbank. Pierderile inregistrate de HVB din aceste proiecte imobiliare au depasit 2,8 miliarde de euro.



"Nucleul HVB este o banca profitabila, umbrita de povara financiara a vechilor credite neperformante", explica Marc Rubinstein, analist la Credit Suisse First Boston. "In momentul de fata, solvabilitatea este principala preocupare a bancii", a precizat el.



Ultima inregistrare a deprecierii activelor imobiliare in registrele contabile ale bancii a redus rata capitalului de baza al grupului, unul din principalii indicatori ai solvabilitatii, de la 7,2% la 6% in primele noua luni ale anului trecut. Pana la sfarsitul acestui an, HVB isi propune majorarea acestui indice pana spre 7%.



"HVB vrea sa obtina in 2005 o rata a rentabilitatii financiare (ROE) dupa impozitare egala cu costul de capital", au declarat reprezentantii bancii. Grupul, care a strans 3 miliarde de euro in urma vanzarii de actiuni, in aprilie anul trecut, a anuntat ca nu intentioneaza sa adune alti bani de la investitori.



In general, bancile incearca sa mentina rata capitalului de baza la peste 6%, deoarece niveluri mai scazute fac dificila mentinerea ratingurilor de creditare si a costurilor scazute de finantare.



Standard & Poors ia in considerare o eventuala scadere a ratingului de credit pe termen lung al HVB, care este acum A-, din cauza "ingrijorarii cu privire la capacitatea bancii de a-si reface situatia financiara intr-un orizont de timp rezonabil". andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO