Business Internaţional

In ciuda rezultatelor slabe, directorii isi pastreaza posturile

04.06.2008, 21:55 13

Din ce in ce mai putini directori de companii renunta la pozitiile lor si nu se gasesc in riscul de a fi concediati nici dupa doi ani de rezultate slabe, conform unui studiu, scrie The Wall Street Journal.
Analiza companiei Booz & Co. sugereaza ca presedintii corporatiilor ezita adesea cand vine vorba de concedierea unui lider slab, din lipsa unui inlocuitor din cadrul companiei. Acest studiu ar putea duce la cresterea presiunilor la care sunt supuse consiliile de conducere in vederea elaborarii unui plan de succesiune.
Compania de consultanta Booz a monitorizat schimbarile facute la conducerea companiilor si profiturile actionarilor in cadrul celor mai importante 2.500 de companii listate, dupa valoarea de piata, in 1995, 1998 si din 2000 pana in 2007. Numarul schimbarilor manageriale a scazut anul trecut pana la 13,8%, de la 14,3% in anul precedent, comparativ cu maximul de 15,4% al anului 2005. Directorii executivi care au demisionat anul trecut fusesera in functie vreme de sase ani, in medie.
In vreme ce din ce in ce mai putini directori executivi isi dau demisia, tot mai multi sunt supusi la presiuni pentru a-si parasi posturile. Datele emise de Booz arata ca 4,2% dintre managerii de top din intreaga lume au fost concediati anul trecut, un procentaj doar putin mai mare decat media de 3,8% a acestui deceniu si mult peste ratele anuale de 1,1%, pana la 2%, ale anilor '90.
Cu toate acestea, chiar si cei cu performante slabe au inca o siguranta a locului de munca. Directorii executivi responsabili de scaderea cu 25% a profiturilor actionarilor si cei cu rezultate slabe in cursul a doi ani de zile au o sansa de 5,7% sa fie concediati in urmatorul an.
"Consiliile de conducere ale companiilor nu pun presiune asupra managerilor care au rezultate slabe fata de actionari", mentioneaza studiul. Pe fondul presiunilor venite din partea investitorilor in ce priveste rezultatele pe termen scurt, aceasta descoperire a venit ca "o surpriza", spune Gary Nelson, vicepresedinte al Booz si unul dintre cei trei autori ai raportului.
Concluzia nu i-a surprins totusi pe specialistii in strategiile de succesiune ale companiilor.
"Consiliile nu iau decizii pentru a actiona rapid" in ce priveste profiturile pe termen scurt, atata vreme cat directorii inteleg strategia unei companii si situatia industriei, este de parere David Nadler, partener in cadrul Oliver Wyman Consulting in New York.
Atat Nadler, cat si Nelson au declarat ca mai multi directori executivi ar fi concediati pe fondul slabelor performante daca consiliile de conducere ar avea o strategie mai buna privind succesiunea la varf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO