Business Internaţional

In Georgia, dupa razboi vine inflatia

08.09.2008, 19:36 47

Efectele pe plan economic ale conflictului militar dintre Rusia si Georgia nu s-au lasat asteptate, rata inflatiei in ambele tari urcand in august.
Inflatia anuala din Georgia a urcat in luna august pana la 12,8%, cea mai rapida crestere din ultimii doi ani, dupa ce conflictul cu Rusia a erodat reteaua de furnizare a alimentelor si a fortat mii de georgieni sa isi abandoneze casele. Inflatia a crescut de la doar 9,8% in iulie, dupa ce preturile au cunoscut o majorare de 3,4% fata de luna precedenta, conform bancii centrale a Georgiei.
Statele Unite au oferit statului georgian 1 mld. dolari (688 mil. euro) pentru reconstructie si ajutoare umanitare, iar FMI a cazut de acord sa imprumute 750 mil. dolari (516 mil. euro) pentru a ajuta la refacerea rezervelor valutare ale fostului stat sovietic.
Economia a suferit pierderi de peste 1 mld. dolari pe timpul razboiului, conform primului-ministru georgian Lado Gurgenidze.
Preturile din Rusia au avut luna trecuta o rata de crestere mai rapida decat estimasera economistii, fiind aproape de a depasi cea mai rapida evolutie din ultimii cinci ani, pe fondul cresterii preturilor la alimente - in special la carne si produse lactate, scrie Bloomberg. Inflatia anuala a urcat la 15%, fata de 14,7% in luna precedenta, conform oficiului rus de statistica. Preturile au crescut in august cu 0,4%.
Primul-ministru rus Vladimir Putin a declarat ca rata inflatiei din Rusia este "inacceptabila", iar misiunea guvernului este sa o aduca sub 10% anul urmator. Ministerul economiei a urcat estimarile pentru anul acesta de la 10,5% la 11,8%, iar banca centrala a majorat rata dobanzii de patru ori in 2008 pentru a tempera cererea.
Preturile alimentelor s-au majorat cu 22% in august fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrandu-se chiar cresteri de 45% la paste si 33% la produse lactate, conform institutului de statistica.
Cresterea preturilor va fi mai lenta in urmatoarele luni pe fondul unei reduceri a ofertelor de credite comparativ cu anul trecut si al scaderii preturilor materiilor prime, conform presedintelui bancii centrale ruse Sergei Ignatiev. El vede o evolutie pozitiva a presiunilor inflationiste si pe fondul unei foarte bune recolte de cereale anul acesta si al unei scaderi a pretului petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24