Business Internaţional

În prima zi de mandat, Joe Biden anulează politici lansate de Trump, dar cea mai mare misiune a sa este restaurarea republicii

În prima zi de mandat, Joe Biden anulează politici...

Autor: Catalina Apostoiu

22.01.2021, 00:05 154

Preşedintele american Joe Biden a semnat 15 acţiuni executive la scurt timp după momentul inaugurării sale, anulând politici instituite de predecesorul său republican Donald Trump şi luând primele măsuri cu privire la pandemie şi schimbările climatice, scrie Euractiv. Biden a afirmat că „nu este timp de pierdut“ în emiterea de ordine executive.

Potrivit consilierilor săi, ordinele semnate de Biden includ stabilirea unui nou birou care să coordoneze reacţia faţă de pandemie şi stoparea procesului de retragere din Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Biden a semnat un document pentru lansarea procesului de reintrare în acordul de la Paris privind climatul şi a emis un amplu ordin privind problema schimbărilor climatice, incluzând revocarea permisiunii acordare controversatei conducte petroliere Keystone.

Printre mai multe ordine privind imigraţia, Biden a revocat declaraţia lui Trump privind finanţarea construcţiei unui zid la graniţă.

Pe plan economic, Biden a cerut prelungirea unui moratoriu privind evacuările până la finalul lunii martie, cât şi suspendarea plăţilor în contul creditelor pentru studenţi până la sfârşitul lunii septembrie.

Însă, cea mai importantă misiune a noului preşedinte este cea de „reclădire a instituţiilor“, în opinia lui Michael McKinley, fost ambasador în Brazilia şi Afganistan, care a demisionat din poziţia de consilier al secretarului de stat Mike Pompeo în 2019.
Aşteptările că această sarcină ar putea fi îndeplinită foarte uşor după 20 ianuarie sunt greşite, scrie McKinley în opinia publicată de Financial Times.

Fosta administraţie a făcut o serie de schimbări care ar putea fi dificil de invesat de către noua administraţie. Trump a provocat daune semnificative integrităţii, sistemelor şi structurilor guvernului federal, iar aceasta riscă să devină o moştenire de durată dacă nu se examinează cu grijă cum au fost subminate instituţiile americane şi cum ar putea fi evitată o repetare a unor astfel de acţiuni, scrie McKinley.

Discursul inaugural al preşedintelui Joe Biden a reprezentat un apel la unitate şi la revenirea la normele şi valorile americane, se arată şi într-o opinie a boardului editorial al Financial Times.

Sarcinile celui de-al 46lea preşedinte diferă de cele ale atâtora dintre predecesorii săi prin simpla lor dimensiune. Aducerea sub control a unei pandemii prost gestionate care a costat 400.000 de vieţi şi a adus durere economică pentru milioane de oameni ar fi suficient de dificilă pentru majoritatea preşedinţiilor. După cum Biden a admis, povara responsabilităţii pe care o are în faţă este şi mai mare: să diminueze diviziunile sociale în creştere, să repare republica americană şi să-i refacă reputaţia morală.

Aceste misiuni trebuie duse mai departe, dincolo de preşedinţia sa, însă performanţa sa va determina nu în mică măsură ce succes vor avea, în opinia boardului editorial al Financial Times.

Trebuie să existe speranţa că apelul lui Biden pentru a se pune capăt „războiului brutal“ lăsat în urmă de Trump va defini preşedinţia acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO