Business Internaţional

În timp ce în Marea Britanie companiile care au testat săptămâna de lucru de patru zile nu renunţă la ea, în SUA tot mai multe businessuri trec la săptămâna de lucru de şase zile

În timp ce în Marea Britanie companiile care au testat...

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2024, 21:20 19930

La un an de la încheierea celui mai mare experiment din lume cu săptămâna de lucru de patru zile, o mare majoritate a companiilor care au participat la acesta le permiteau în continuare angajaţilor să muncească mai puţin, iar mai mult de jumătate făcuseră schimbarea permanentă, potrivit CNN.

Timp de şase luni în perioada iunie-decembrie 2022, angajaţii a 61 de organizaţii din Marea Britanie au muncit 80% din programul obiş­nuit, pentru aceleaşi salarii, angajân­du-se în schimb să-şi efectueze 100% din sarcinile de muncă.

Cel puţin 89% din firmele res­pec­tive păstraseră politica, iar cel pu­ţin 51% făcuseră trecerea la săptă­mâ­na de lucru de patru zile perma­nent la finalul anului 2023, relevă un raport publicat de unii din organi­zatorii experimentului.

Efectele săptămânii mai scurte de lucru s-au dovedit a fi benefice pen­tru angajaţi şi companii într-un procent covârşitor, se arată în raportul publicat de Autonomy.

La finalul experimentului, anga­ja­ţii au raportat că se bucură de o să­nătate fizică şi mentală îmbunătăţită, un echilibru mai bun între muncă şi viaţă şi o satisfacţie mai mare legată de viaţă în general.

„Efectele sunt reale şi de durată“, arată Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College.

Managerii şi directorii executivi ai 28 dintre organizaţiile participante au declarat la rândul lor că săptă­mâna de lucru de patru zile a avut un impact pozitiv asupra companiei lor.

Americanii pe de altă parte ar putea fi obligaţi să muncească şase zile pe săptămână, în condiţiile în care companiile încearcă să-şi creas­că profiturile şi să facă trecerea de la flexibilitatea la locul de muncă ce a devenit obişnuită în timpul pande­miei, notează Newsweek.

Companiile au început deja să-şi readucă angajaţii în birouri, însă un nou raport a găsit că multe companii ar putea duce acest lucru mai departe şi cere angajaţilor să muncească o zi în plus. În timp ce Samsung a făcut deja obligatorie săptămâna de lucru de şase zile pentru executivii săi, un sondaj realizat de ResumeBuilder arată că multe alte companii i-ar putea călca pe urme.

Din rândul celor aproape 800 de companii incluse în sondaj, unu din 10 lideri de business a declarat că intenţionează să introducă o săptămână de lucru de şase zile în 2025.

Însă riscurile pe care această decizie le presupune la adresa angajaţilor şi culturii corporate ar putea afecta organizaţiile pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO