Business Internaţional

Inflaţia din SUA îi surprinde pe economişti: În luna decembrie inflaţia a crescut cu 0,3% încheind anul la nivelul de 3,4%

Inflaţia din SUA îi surprinde pe economişti: În luna...

Autor: Valeriu Dănilă

11.01.2024, 16:11 1195

Indicele preţurilor de consum a crescut 0,3% în luna decembrie, faţă de estimările de 0,2 ale analiştilor, scrie CNBC. Vestea vine în timp ce economiştii prognozau scăderea presiunilor inflaţioniste.

Pentru o perioadă de 12 luni, indicele preţurilor de consum a închis anul 2023 la nivelul de 3,4%.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele de bază al preţurilor de consum a crescut cu 0,3% în decembrie şi cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comparativ cu valorile prognozate de 0,3% respectiv 3,8%.

Mare parte a creşterii preţurilor are de a face cu majorarea costurilor pentru locuinţe. În această categorie preţurile au crescut cu 0,5% în luna decembrie.

Preţurile la alimente au crescut cu 0,2% în decembrie, acelaşi ritm ca în noiembrie, în timp ce energia a înregistrat un avans cu 0,4% după o scădere de 2,3 în noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO