Business Internaţional

​Investitorilor le-a cam pierit pofta de pieţe emergente în 2016

​Investitorilor le-a cam pierit pofta de pieţe...

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2017, 18:23 342

Aprecierea dolarului ar putea aduce noi probleme pentru pieţele emergente în 2017, potrivit analiştilor, scrie Wall Street Journal.

La nivel mondial, apetitul investitorilor pentru acţiuni şi obligaţiuni de pe pieţe emergente a atins anul trecut cele mai scăzute cote de după criza financiară, cel mai pronunţat declin al intrărilor de capital pe aceste pieţe fiind consemnat după victoria lui Donald Trump.

Investitorii străini au pompat doar 28 miliarde de dolari pe pieţele emergente în 2016, intrările nete de 61,4 miliarde de dolari în acţiuni fiind contrabalansate de ieşiri nete de capital de 33,8 miliarde de dolari din obligaţiuni, potrivit datelor Institute of International Finance. Intrările de capital au fost cu 90% mai scăzute decât media înregistrată în perioada 2010-2014.

Cifra totală foarte scăzută ascunde modificări dramatice ale sentimentului faţă de pieţele emergente în timpul anului trecut.

Votul Marii Britanii pentru ieşirea din UE a trimis un val de cash către pieţele emergente, investitorii pariind că creşterea lentă şI nesiguranţa economică vor încuraja băncile centrale să-şi menţină dobânzile scăzute. Pieţele emergente au atras 88 miliarde de dolari în perioada iunie-septembrie. Situaţia s-a schimbat însă dramatic după victoria surprinzătoare a lui Trump în noiembrie ţi decizia Fed de a majora dobânzile în decembrie.

Investitorii străini au scos o sumă estimată la 3,4 miliarde de dolari de pe pieţele emergente în decembrie, în mare parte din obligaţiuni.

“Investitorii sunt încă în căutare de randamente, însă calitatea activelor trebuie să fie atractivă”, spune Irene Cheung, de la ANZ Bank din Singapore, făcând referire la credinţa generală a investitorilor că activele americane sunt mai sigure decât cele oferite de pieţele emergente.

Analiştii spun că actuala apreciere a dolarului ar putea genera noi probleme pentru pieţele emergente pe termen apropiat. Din cauza dolarului puternic companiilor străine şi guvernelor cu datorii în moneda americană le este mai greu să-şi plătească aceste datorii, iar în plus unele ţări cum este China îşi cheltuiesc rezervele valutare pentru a stăvili deprecierea monedelor locale în raport cu dolarul.

Mai mult decât atât, nesiguranţa legată de politicile comerciale ale lui Trump erodează atractivitatea obligaţiunilor unor economii asiatice alimentate de exporturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO