Business Internaţional

Irlanda ar putea primi ajutor de 80 mld. euro, cât jumătate din PIB

Autor: Catalina Apostoiu

14.11.2010, 23:33 21

Oficialii europeni încurajează Irlanda să accepte un bailoutpentru a reclădi încre­de­rea în solvabilitatea sa şi pentru apreîntâm­pina extinderea turbulenţelor către alte ţări membre alezonei euro.

Suma la care s-ar putea ridica ajutorul este vehiculată însă la 80mld. euro, împrumut acordat pe o perioadă de trei ani (2011-2013)din fondul de urgenţă în valoare de 440 mld. euro pus la dispoziţiede UE pen­tru statele din zona euro cu probleme. Iraln­da ar deveniastfel primul stat membru care accesează acest fond, creat în lunamai.
Miniştrii europeni au purtat discuţii în de­cursul weekenduluitrecut încer­când să deter­mine dacă Irlanda are nevoie desus­ţinerea Uniunii Europene pentru a se pune capăt creşterii dedouă săptămâni a costu­rilor de finanţare ce a împins zona euro înpra­gul unei noi crize a datoriilor, potrivit preseiinternaţionale. Irlanda nu recunoaşte însă că se poartă discuţiipentru o posibilă salvare, ba mai mult, anunţă că nu are ne­voie debani.

Potrivit agenţiilor de presă, Dominique Strauss-Kahn, managingdirector al FMI, a declarat că în opinia sa Irlanda ar putea facesingură faţă crizei. "Până acum, nu am primit nicio cerere şi credcă Irlanda se poate descurca singură", a declaratStrauss-Kahn.
Mulţi strategi europeni cred că a acţiona acum în privinţa Irlandeireprezintă o soluţie mai bună decât a aştepta până când pieţele arforţa mâna ţării.
Oficialii UE vor discuta în continuare asupra posibilităţii unuibailout pentru Irlanda în cadrul unei serii de întruniri înBruxelles la începutul acestei săptă­mâni, pe fon­dul teme­rilor încreştere că pierderea în­cre­­derii investitorilor înobli­ga­ţiunile gu­ver­na­mentale irlan­deze ar putea afecta şiPortu­galia şi Spania.
Piaţa obligaţiunilor irlan­deze a consem­nat cea mai puternicăcreştere din şase luni la sfârşitul săptămânii trecute, cal­mândte­me­rile că zona euro s-ar putea confrunta cu o nouă criză adatoriilor. Creş­te­rea a sur­venit după ce miniştrii de finanţe aicelor mai mari cinci economii au emis o decla­raţie în care sereitera faptul că orice pla­nuri de a obli­ga investitorii privaţisă suporte costurile unor viitoare bailouturi suve­rane nu arafecta pe cei care deţin în pre­zent obligaţiuni din zona euro.Totuşi, potrivit unei surse familiare cu dis­cuţiile din weekend,miniştrii dezbăteau dacă diminuarea presiunii asupra Irlandei vacon­tinua sau dacă vor fi necesare măsuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO