Business Internaţional

Jos cu orice record! Campania electorală americană va costa între 6 şi 8 mld. dolari. Super PAC-urile împotriva democraţiei

Jos cu orice record! Campania electorală americană va costa între 6 şi 8 mld. dolari. Super PAC-urile împotriva democraţiei

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

04.04.2012, 19:19 324

Campanial electorală americană - pentru prezidenţiale şi legislative - va costa între 6 şi 8 mld. dolari, susţine publicaţia Le Monde care face o amplă analiză a campaniei electorale americane şi a rolului nefast pe care banii în joacă în cadrul acesteia.

Dacă în urmă cu patru ani campania electorală - pentru alegerea preşedintelui şi pentru reînnoirea Camerei Reprezentanţilor şi a unei părţi a Senatului - a costat 5,3 mld. dolari, anul acesta ea ar putea ajunge şi la 8 mld. dolari, ceea ce în face pe Fred Wertheimer, preşedintele asociaţiei Democracy 21, să exclame, citat de Le Monde: "Există un cuvânt care descrie ceea ce se întâmplă în finanţarea politică: obscen."

Cum s-a ajus aici? În 2010, Curtea Supremă a SUA a permis, în numele libertăţii, un mod de finanţare electorală în absenţa oricărei transparenţe autorizând aşa-numitele Super Comitete de Acţiune Politică - Super-PAC-uri) să spijine indirect candidaţii cu sume nelimitate care scapă oricărui control.

Cum banii nu lipsesc în SUA, sumele aruncate în joc sunt enorme, iar grupurile de interese cheltuiesc milioane de dolari pentru a-şi promova favoriţii. Nu mai e vorba despre democraţie, ci despre o competiţie liberă pentru putere.

Analizând pe larg campania internă a republicanilor pentru impunerea candidatului care îl va înfrunta pe democratul Barack Obama, Le Monde susţine că Partidul Republican a ajuns o formaţiune extremistă şi sectară, cu program limitat şi cu un catalog de măsuri simpliste şi primejdioase.

Această campanie internă confirmă rolul devastator al banului în viaţa publică americană, pentru că, pentru prima dată după 1970, donaţiile private sunt fără limite.

Candidaţi necunoscuţi se aruncă în luptă: "Banii sunt investiţi în campanii televizate negative, trasformând dezbaterea în masacru."

Un lucru este sigur, susţine Le Monde: "Sistemul politic suferă din ce în ce mai mult din cauza disfuncţionalităţilor, pentru a nu spune a corupţiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO