Business Internaţional

Lazard intra in Europa de Est prin reteaua Raiffeisen

Lazard intra in Europa de Est prin reteaua Raiffeisen

Grupul financiar austriac acopera 18 piete din Europa Centrala si de Est

22.06.2007, 19:22 20

Banca de investitii americana Lazard si grupul austriac Raiffeisen au anuntat ca-si vor uni fortele pe pietele de servicii bancare de investitii cu un ritm rapid de crestere din Rusia si Europa de Est.
Acordul, primul de acest gen, va combina experienta Lazard pe segmentul de corporate finance, in special pe fuziuni si achizitii, si acoperirea geografica si expertiza locala a Raiffeisen, scrie Financial Times.
Grupul austriac detine una dintre cele mai extinse si dense retele din Europa Centrala si de Est, fiind probabil in acelasi timp cea mai importanta banca straina din Rusia si Comunitatea Statelor Independente.
In urma incheierii acordului, cele doua companii vor coopera in cadrul tranzactiilor pentru a concura mai eficient cu cele mai mari banci internationale de investitii, ca Goldman Sachs si jucatorii elvetieni, care tind sa domine tranzactiile din aceasta regiune.
Nu vor avea loc transferuri de fonduri si nu vor fi create birouri comune. Totusi, Lazard va avea astfel acces la reteaua Raiffeisen din regiune, in timp ce austriecii vor putea sa le ofere clientilor expertiza unui mare jucator international.
Activitatile vor fi coordonate de un nou comitet de cooperare alcatuit din 8 membri. Acordul exclude pietele din Polonia si Republica Ceha, unde Lazard are o anumita reprezentare, in timp ce pozitia Raiffeisen este relativ slaba.
Regiunea, in frunte cu Rusia si Ucraina, este asteptata sa inregistreze o crestere dramatica pe segmentul fuziuni si achizitii, precum si pe alte segmente ale tranzactiilor financiare. De asemenea, Lazard si Raiffeisen se asteapta la cresterea volumelor tranzactiilor intre companiile din regiune. Cele doua banci nu au fost pregatite sa estimeze valoarea potentiala a aliantei lor, insa executivii apreciaza ca aceasta ar putea genera comisioane suplimentare cu valori de peste 10 milioane de euro pe an.
Raiffeisen Investment, divizia de specialitate a austriecilor, are in palmares numeroase tranzactii importante pentru regiune realizate in ultimii ani si isi ofera serviciile pe 18 piete din Europa Centrala si de Est.
"Acordul de cooperare va aduce clientilor nostri un plus de calitate in consultanta pentru fuziuni si achizitii. Lazard este un standard de aur in industrie", a declarat Martin Schwedler, membru al board-ului Raiffeisen Investment.
Charles G. Ward, presedintele Lazard, spune ca astfel este intarita strategia bancii de extindere a serviciilor de consultanta in afaceri, atat la nivel de industrii, cat si geografic.
Infiintata in anul 1848, Lazard este un jucator proeminent pe piata consultantei financiare si a administrarii de active, operand in 16 tari din America de Nord, Europa, Asia, Australia si America de Sud.
La sfarsitul lunii martie avea in administrare active de 124,9 miliarde de dolari, 52% din America de Nord si 38% din Europa.
Raiffeisen este a treia mare banca din Romania, in timp ce Raiffeisen Investment este unul dintre cei mai activi consultanti pe piata locala a tranzactiilor intre companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO