Business Internaţional

Marile economii europene cresc şi trag după ele şi Europa de Est

Marile economii europene cresc şi trag după ele şi Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2011, 23:50 26

Economiile Germaniei şi Franţei, cele mai mari din Europa, auavansat în trimestrul al patrulea al anului trecut, însă ratele decreştere s-au aflat uşor sub aşteptări, potrivit BBC News. Pe 2010creştera a fost de 3,6%, respectiv 1,5%.

Redresarea din Occident, principala piaţă a exporturilor ţărilorest-europene, a tras în sus şi economiile din această regiune.PIB-ul Cehiei a crescut anul trecut cu 2,9%, cel ungar cu 1,2%, întimp ce economia României a scăzut cu 1,2%.

Per ansamblu, economia Uniunii Europene a crescut cu 1,7% în2010.

În Germania, economia a avansat cu 0,4% în ultimele trei luniale anului trecut comparativ cu trimestrul trei şi cu 4% faţă deaceeaşi perioadă a anului 2009. Pe întregul an 2010, economiagermană a înregistrat o creştere de 3,6%, conform Biroului Federalde Statistică, Destatis.

Creşterile s-au situat uşor sub aşteptări. Analiştii estimaserăo rată de creştere de 0,5% în termeni trimestriali şi o rată anualăde 4,1%.

Exporturile nete au reprezentat principalul motor al creşteriitrimestriale, însă investiţiile fixe şi consumul intern şi-au aduspropriile contribuţii, compensând un declin al investiţiilor însectorul construcţiilor survenit pe fondul condiţiilor deiarnă.

Conform estimărilor, creşterea de pe trimestrul patru aeconomiei germane a fost afectată în special de condiţiilemeteorologice aspre.

Andreas Rees, economist în cadrul UniCredit, a declarat că"există cu adevărat un motiv important pentru care ritmul decreştere a încetinit: vremea de iarnă. Nu există motive deîngrijorare. Acesta nu este începutul sfârşitului redresării, estedoar o pauză". Deşi creşterea de pe trimestrul patru s-a situat subaşteptări, Carsten Brzeski, economist în cadrul ING Bank, arată căîn perspectivă economia germană este aşteptată să-şi accelerezeritmul de expansiune, exporturile rămânând un motor important decreştere, susţinut de investiţiile locale.

Piaţa muncii aflată în creştere ar urma să creeze premisele uneiredresări a consumului privat, potrivit lui Brzeski.

Conform Destatis, numărul angajaţilor a crescut cu 422.000 întrimestrul al patrulea, până la 41 milioane, sau cu 1% faţă de T42009.

Potrivit agenţiei naţionale de statistică Insee a Franţei,economia franceză a crescut cu 0,3% în trimestrul patru al anuluitrecut comparativ cu trimestrul trei, când a înregistrat aceeaşirată de creştere. Pe întregul an, Produsul Intern Brut al Franţei aavansat cu 1,5%. Franţa fusese aşteptată să înregistreze o creşterede 0,6% pe trimestrul patru.

Economia franceză se contractase cu 2,5% în 2009, cea maidramatică scădere de după cel de-al doilea război mondial.

"Rezultatul va dezamăgi piaţa, dar în acelaşi timp avem rapoartefoarte bune privitoare la industrie, astfel încât ne putem aşteptala alte motoare de creştere. Exporturile şi investiţiile, acesteasunt motoarele care contează", a declarat Dominique Barbet,economist în cadrul BNP Paribas. Ministrul francez de finanţeChristine Lagarde a declarat că guvernul francez proiectează încontinuare o creştere de 2% a PIB pentru 2011 şi că nu esteîngrijorată în legătură cu o reluare a creşterii inflaţiei în acestan.

Produsul Intern Brut real al Cehiei a avansat cu 0,5% întrimestrul patru al anului trecut faţă de trimestrul anterior,potrivit datelor Biroului Ceh de Statistică, citate deCzechposition.

Comparativ cu trimestrul similar al anului 2009, PIB-ul real alCehiei a crescut cu 2,9%.

Creşterea a fost determinată în principal de performanţelesolide ale sectorului industriei, potrivit biroului destatistică.

Pe întregul an 2010, PIB-ul a înregistrat o creştere anuală de2,3%. Cât priveşte economia Ungariei, aceasta a consemnat o rată decreştere de 1,8% în trimestrul patru al anului trecut faţă deacelaşi trimestru al anului anterior, potrivit Portfolio.hu. Dateleindică o uşoară îmbunătăţire faţă de creşterea de 1,7% înregistratăîn trimestrul trei. Rata medie de creştere a economiei ungare peîntregul an trecut a atins 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO