Business Internaţional

Milionarii americani au încasat indemnizaţii de şomaj de 80 de milioane de dolari în timpul crizei

Milionarii americani au încasat indemnizaţii de şomaj...

Autor: Ştefan Stan

05.04.2013, 14:34 1175

Guvernul Statelor Unite a oferit aproape 80 de milioane de dolari sub formă de ajutor de şomaj către familii care câştigau peste un milion de dolari în cea mai dură perioadă a crizei economice. Aproape 3200 de persoane cu venituri declarate de peste un million de dolari au primit în 2010 în medie 12,600 de dolari de familie, sub formă de ajutor de şomaj, conform datelor centralizate de Internal Revenue Service (IRS – Fiscul american). Valoarea plăţilor depăşeşte venitul a aproape 25 de milioane de familii din Statele Unite, scrie Bloomberg.

Treizeci şi trei de de familii cu venituri de peste 10 milioane de dolari au primit fiecare 11,455 de dolari sub formă de ajutor de şomaj. Asistenţa din partea statului este de 405 dolari pe săptămână în New York şi de 235 de dolari in Misssissippi.

 “Atât de multi oameni profită de ajutorul din partea guvernului, încât milionarii probabil se întreabă de ce să nu facă şi ei la fel”, declară George Walper Jr., preşedinte al Spectrem Group, o companie ce monitorizează numărul familiilor cu venituri de peste un milion de dolari.

Legislativul american a încercat în repetate rânduri să limiteze ajutorul oferit de stat persoanelor cu venituri ridicate, cel puţin cinci astfel de tentative fiind menţionate într-un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului.

Camera reprezentanţilor a adoptat în Decembrie 2011 o lege care stipulează că pentru persoanele necăsătorite care câştigă peste un milion de dolari, ajutorul de şomaj va fi impozitat cu 100%, iar pentru cupluri căsătorite, cu un venit cumulat de peste două milioane de dolari va fi impus de asemenea,  o taxă de 100%. Această prevedere nu a fost însă inclusă în proiectul de lege semnat de preşedintele Barack Obama.

În Statele Unite, ajutorul de şomaj plătit de guvern s-a ridicat la 94 de miliarde de dolari în 2012, de trei ori mai mult decât în 2007. Cel mai mare buget pentru plata ajutorului de şomaj a fost alocat în anul 2010, de 150 de miliarde de dolari.

 „Nu sunt un milionar. Dar dacă ai plătit taxe pentru veniturile tale, de ce sa nu colectezi banii care ţi se cuvin ? De la un milion de dolari pe an la 405 dolari pe săptămână este o diferentă imensă ”, spunea Clark James, recent concediat din postul de asistent de director al unei organizaţii non-profit.

Milionarii ce îşi revendică asigurările de somaj contabilizează 0.035% din cei 9.2 milioane de americani care au primit ajutor de somaj în 2010. Asistenţa din partea statului este îndreptată într-o proporţie de 68% către persoane care câştigă mai puţin de 50.000 de dolari pe an, declară Heidi Shierholz, economist la Institutul de politică economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO