Business Internaţional

Mogulul cazinourilor intra in lupta pentru General Motors

06.05.2005, 20:29 20

Miliardarul Kirk Kerkorian a facut o oferta pentru cumpararea unui pachet de 5% din actiunile companiei General Motors, tranzactie ce ar putea determina mari schimbari la cel mai mare producator de automobile din lume, relateaza CNN Money.

Tracinda Group, societatea care investeste in numele lui Kerkorian, a declarat ca ofera 31 de dolari (24 de euro) pentru o actiune, cu aproximativ 13% peste cotatia de inchidere a actiunilor tranzactionate la bursa din New York, intentionand sa achizitioneze aproximativ 28 de milioane de actiuni GM. Astfel, pentru o participatie de 4,95% la compania din Detroit, societatea de investitii ar urma sa plateasca 868 de milioane de dolari (669 de milioane de euro).

Ca raspuns la noile informatii, cotatia bursiera a actiunilor GM a crescut cu aproximativ 18%, depasind oferta lui Kerkorian. Tracinda detine deja 22 de milioane de actiuni GM. Acestea reprezinta putin sub 4% din capitalul social al companiei si au fost cumparate la un pret mediu de 26,33 dolari (20,32 euro), nu cu mult peste minimul ultimilor 12 ani, atins in luna aprilie. Daca oferta va fi acceptata, Kerkorian va detine aproximativ 8,8% din compania General Motors.

Comunicatul emis de Tracinda spune ca oferta are un scop pur investitional. Unii analisti de pe Wall Street au, insa, alta parere. Acestia sustin ca tranzactia ar putea avea ca urmari restructurarea General Motors, companie care traverseaza o perioada mai dificila. "Cred ca rezultatul va fi reprezentat de existenta unui actionar activ, cu o participatie semnificativa dar nu suficienta pentru a controla compania, care va face presiuni pentru restructurare. Pentru prima data, ar putea sa existe cineva care sa aiba grija de interesele actionarilor", a spus analistul auto Brian Johnson. Kerkorian ar putea obtine profit chiar daca ofera un pret mai mare decat pretul pietei. Conditia este sa forteze reducerea costurilor cu asigurarile de sanatate ale angajatilor si ale pensionarilor companiei si sa obtina eliminarea capacitatilor suplimentare de productie.

"Oferta facuta de Kerkorian scoate in evidenta gradul de subevaluare al actiunilor GM. Oamenii trag cu urechea cand el vorbeste. Si sunt mai mult decat vorbe cand arunci pe masa sute de milioane", a spus Dave Cole, presedintele unui centru de cercetari auto.

Kerkorian, un miliardar in varsta de 87 de ani si actionarul majoritar al operatorului hotelier MGM Mirage din Las Vegas, nu este deloc strain domeniului auto. El a fost cel mai important investitor in producatorul de automobile Chrysler, inainte de fuziunea acestuia cu germanii de la Daimler-Benz.

Tot el a fost cel care a deschis un proces impotriva reprezentantului companiei germane, Juergen Schrempp, pretinzand ca tranzactia a fost prezentata eronat ca o fuziune, in timp ce, in realitate, a fost o preluare. Luna trecuta, o curte districtuala din Statele Unite i-a respins cererea de despagubiri in valoare de un miliard de dolari. Kerkorian a facut apel impotriva deciziei.

In timp ce operatiunile companiei General Motors din America de Nord produc pierderi, unele parti ale afacerii pot valora mult daca sunt vandute. De exemplu, divizia financiara a companiei, GMAC, care a castigat 2,9 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro) in 2004, face aproximativ 80% din profitul companiei.

"In prezent, divizia financiara valoreaza singura mai mult decat intreaga companie", a spus Cole.

Daca Tracinda va reusi sa achizitioneze pachetul de actiuni, va deveni al treilea actionar ca importanta al companiei GM, primii doi fiind investitori institutionali.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO