Business Internaţional

Neamţul Schaeuble vs grecul Varoufakis: „Am căzut de acord că nu suntem de acord“ – „Ba nici atât“

Wolfgang Schaeuble

Wolfgang Schaeuble

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2015, 00:03 1839
După ce Banca Centrală Europeană a blocat fără avertisment unul din canalele de finanţare ale băncilor elene, producând măcel pe bursa de la Atena, a venit rândul Berlinului să reteze elanul ministrului grec de finanţe Yanis Varoufakis, pornit într-o „ofensivă a şarmului” prin Europa.

Prima întâlnire dintre Varoufakis şi omologul german Wolfgang Schaeuble a scos în evidenţă opoziţia totală dintre cele două tabere în ceea ce priveşte slăbirea austerităţii şi a presiunii datoriilor în care este prinsă economia elenă. Schaeuble a explicat presei că el şi Varoufakis „au căzut de acord că nu sunt de accord” în privinţa paşilor pe care Grecia trebuie să-i facă. Răspunsul ministrului grec a fost prompt: „Din punctul meu de vedere nici măcar nu am căzut de accord că nu suntem de acord”, scrie Bloomberg.

Discursul lui Varoufakis a fost plin de culoare. „Germania trebuie şi poate fi mândră că nazismul a fost eradicat aici, dar este una dintre cele mai crude ironii ale istoriei faptul că nazismul îşi iţeşte capul în Grecia, o ţară care s-a luptat atât de dârz cu această boală. Europa nu trebuie să mai lase niciodată ca o depresiune economică cum a fost cea din anii 1930 să dividă mândrele naţiuni europene”, a spus grecul.

Schaeuble în schimb a fost tranşant. El a cerut Greciei să-şi respecte angajamentele deja asumate, iar nerespectarea acestora este o problemă care vine din Grecia, nu din Germania. El a avertizat că Atena are nevoie ca de aer să lupte cu corupţia şi cu evaziunea fiscală. De asemenea, ministrul german a atenţionat că Grecia are în faţă un viitor incert fără un program de bailout, ceea ce sugerează că nu sprijină ideea Atenei de a primi un împrumut pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO