Business Internaţional

Noua tendinta printre milionarii europeni: proprietati imobiliare de lux "la comun"

Noua tendinta printre milionarii europeni: proprietati imobiliare de lux "la comun"

Cea mai activa piata de profil din prezent este cea din Italia, unde aleg sa cumpere proprietati in regim fractionat in special turistii americani

15.09.2008, 19:21 184

Fenomenul, foarte raspandit in Statele Unite si care capata amploare si in Europa, poarta numele de "fractional ownership" sau "proprietate fractionata" si consta in posibilitatea ca mai multi proprietari sa detina in comun acelasi imobil sau alte tipuri de bunuri, scrie International Herald Tribune.

Pe fondul crizei economice internationale si al puterii scazute de cumparare, se pare ca si europenii adopta in numar destul de mare solutia inventata de americani. Pentru sume incepand de la 100.000 de dolari, fara a include taxele anuale aferente, cumparatorii se pot trezi peste noapte posesorii unei proprietati imobiliare pe dealurile Toscanei, in inima Florentei sau in alte locatii cunoscute si exclusiviste din Europa.

Acesta este si cazul lui Michael Farver care, in urma cu cativa ani, a hotarat ca a cam venit timpul sa faca niste schimbari in viata lui. Pentru inceput, el isi dorea sa calatoreasca mai mult impreuna cu sotia sa Susan si cu fiica sa in varsta de 4 ani, Natalie. Farver isi aminteste ca obisnuia sa spuna ca "daca as putea sa petrec sase luni pe an in Italia, mi-as dori sa cumpar o casa veche la tara si s-o restaurez, insa asta nu o sa se intample, probabil, niciodata".

Michael Farver locuieste in Plantation, Florida si are un program foarte incarcat, conducand o asociatie non-profit denumita "End Childhood Hunger". Insa el a reusit sa isi indeplineasca si visul pe care si l-a imaginat in urma cu cativa ani: si-a cumparat actiuni la o proprietate foarte ravnita din secolul XIV, in regiunea deluroasa a Toscanei. "Numai gandul ca as putea sa detin o parte din acel loc m-a cutremurat", a spus Farver, care si-a indeplinit visul cu ajutorul acestei metode.

Conceptul a fost introdus initial in anii '90 in Statele Unite, ca o alternativa mai eficienta si mai ieftina la ideea de a cumpara in schimbul unei sume foarte mari de bani o casa de vacanta de lux, care ar fi urmat sa fie folosita maxim cateva saptamani pe an. Spre deosebire insa de alte tipuri de proprietate in comun, in cazul proprietatii fractionate, cumparatorii detin actiuni care pot fi transferate sau tranzactionate exact ca cele de pe piata adevarata de real-estate. In mod normal, cei care cumpara proprietati in acest fel au in posesie atat imobilul, cat si terenul de sub el, iar dezvoltatorii imobiliari obtin profit doar din vanzarea initiala.

Multe proprietati de acest tip se gasesc in locatii de vacanta populare, precum Florida, Colorado sau Caraibe, insa erau aproape necunoscute in Europa pana recent, cand dezvoltatorii imobiliari au intrezarit posibilitatea de a renova cladiri istorice si case foarte vechi din regiunile rurale.

Cel mai important segment de piata atat in Europa, cat si in Statele Unite, este cel al asa-numitelor "cluburi rezidentiale private", termen folosit pentru a desemna proprietatile imobiliare de lux care vin impreuna cu diverse servicii si cu un confort sporit. Acest tip de cluburi au un numar limitat de membri si accepta putini cumparatori. Ele sunt privite, uneori, ca posibilitati foarte bune de realizare de investitii, deoarece se afla in locatii inedite si foarte multi oameni de afaceri concureaza pentru a intra in posesia lor.

In ciuda faptului ca vanzarile de case la mana a doua au scazut drastic, iar piata imobiliara se afla in continuare in criza, numarul de astfel de proprietati de lux vandute a crescut cu 12% in 2007, potrivit datelor unui studiu care vizeaza piata nord-americana si care apartine unei companii de consultanta din Eugene, Oregon, Ragatz Associates.

Peter Kempf, directorul executiv pe Europa al DCP International, o firma de consultanta in real-estate, si-a exprimat parerea ca "dezvoltatorii din Europa trebuie sa fie foarte atenti la evolutia pietei proprietatilor fractionate din Statele Unite".

Nici dezvoltatorii imobiliari din SUA nu pot ignora fenomenul care ia o amploare tot mai mare. Timbers Resorts, o companie de real estate cu sediul in Carbondale, Colorado, a fost una dintre cele care s-au implicat in acest gen de afacere. Cei de la Timbers Resorts au muncit foarte mult pentru a pune la punct un numar mare de case de vacanta de lux in Toscana, la Castello di Casole.

Ei au reusit sa restaureze treizeci de ferme vechi care se intind pe mai mult de 1.700 de hectare fiecare si care au avantajul unui peisaj foarte frumos, presarat cu plantatii de vita de vie si cu maslini, si vor sa le scoata pe piata. Viitorii cumparatori beneficiaza de o dobanda in jur de 12% si de preturi intre 436.000 si 887.000 de dolari, avand garantia ca se vor folosi de imobilul achizitionat trei saptamani pe an si ca il pot utiliza ca spatiu de depozitare pe termen nelimitat.

Abercrombie & Kent, companie care desfasoara tururi in locatii de lux si care are sediul in Oak Brook, Ilinois, planuieste sa cumpere proprietati imobiliare in regim "fractionat" in Paris, la Roma si in alte orase europene, ca parte a unui proiect de club de rezidenta pe care doreste sa il initieze la sfarsitul acestui an.

Hideaways Club, un club de rezidenta din Londra care a fost creat anul trecut, planuieste sa cumpere alte proprietati in zone din sudul Frantei, din Italia si din Spania.

Cea mai activa piata de profil din prezent este cea din Italia, unde aleg sa cumpere proprietati in regim fractionat in special turistii americani. Palazzo Tornabuoni este un club de rezidenta italian deschis intr-un palat al familiei de Medici, unul dintre cele patru palate din Florenta, si este singura proprietate imobiliara de acest tip detinuta exclusiv de cumparatori privati.

In cladire se afla lucrari de arta de o valoare inestimabila si fresce cu o vechime de aproximativ cinci secole, iar proprietarii beneficiaza de o sala de receptie cu o inaltime de 9 metri si de un bogat depozit de vinuri.

Palazzo Tornabuoni se va afla inca in renovare pana la sfarsitul acestui an, iar suma investita va ajunge probabil la 150 de milioane de dolari. Atunci cand resedinta de lux va fi terminata, ea va gazdui 26 de apartamente, de la studiouri, la unitati de trei camere, de care se vor putea folosi cei 288 de cumparatori exclusivisti, pentru sume intre 328.000 si 825.000 de dolari.

Proprietatea va fi ingrijita de cei de la Four Seasons, iar clientii vor putea utiliza serviciile oferite de hotel.

Membrii clubului Palazzo vor avea acces la locuinte de vanatoare traditionale florentine, la terenuri de golf si la vinuri alese, datorita unuia dintre dezvoltatori, Jacobo Mazzei, unul dintre numerosii nobili ai Florentei, a carui familie fabrica vin Chianti de multe secole.

Byrne Murphy, director executiv al Kitebrook Partners, o companie din Washington care colaboreaza cu Mazzei, afirma ca "accesul la un stil de viata florentin reprezinta scopul nostru principal".

Dezvoltatorii unor astfel de resedinte sunt de parere ca afacerile vor merge bine si ca viitorul este promitator. Steve Dering, partener fondator al DCP, firma de consultanta, considera ca acest tip de afaceri reprezinta "o investitie intr-un stil de viata care implica si proprietati imobiliare de lux, iar acest lucru ar atrage cumparatori pe orice piata".

Totusi, pentru americani, care reprezinta principala tinta de pe piata proprietatilor fractionate, nu este foarte imbucurator faptul ca dolarul se afla inca la un curs destul de slab. Chiar daca un numar relativ mic dintre noii membri ai acestor cluburi aleg sa plateasca cash, dezvoltatorii Palazzo Tornabuoni le ofera posibilitatea cumparatorilor sa plateasca in euro, pentru a profita de rata de schimb mai buna. Cei care au initiat proiectul Palazzo planuiesc sa se extinda si mai departe, in alte "orase ale culturii", precum Venetia, Roma sau Paris, urmand sa creeze o retea de cluburi de rezidenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO