Business Internaţional

Noul guvern al Macedoniei a redeschis discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Noul guvern al Macedoniei a redeschis discuţiile pentru...

Autor: Andrei Ionascu

18.07.2017, 19:17 119

Vicepremierul şi ministrul de Externe din Macedonia s-au deplasat la Bruxelles pentru o întrunire la finele căreia UE a salutat intenţia regimului de la Skopje "de a rezolva problemele privind reforma într-un mod incluziv, transparent şi coerent".

Discuţiile au mai vizat scandalul înregistrărilor telefonice şi scenele de violenţă împotriva parlamentarilor macedoneni din opoziţie, incidente care au avut loc în luna aprilie a acestui an.

În urma reuniunii de marţi de la Bruxelles, cele două părţi au concluzionat că Acordul de Stabilizare şi Asociere UE-Macedonia rămâne în centrul relaţiilor dintre Blocul comunitar şi Skopje, până când ţara va deveni membră a Uniunii Europene.

Macedonia, care a devenit o ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, a rămas fără guvern în 2015, ca urmare a unui scandal în care autorităţile statului au fost acuzate că au ascultat telefoanele a 20.000 de cetăţeni.

Parlamentarii au convenit asupra unui nou guvern abia la începutul lunii iunie, la peste cinci luni distanţă de la desfăşurarea alegerilor parlamentare. Premierul Zoran Zaev a promis că va intensifica reformele economice şi va încerca să grăbească aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Noul Guvern este aşteptat să scoată statul macedonean dintr-o criză politică ce durează din 2001, când Macedonia s-a aflat în pragul unui război civil în timpul unei insurgenţe a minorităţii albaneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO