Business Internaţional

Occidentul va cheltui peste un miliard de dolari în conflictul din Libia şi nici măcar nu e sigur că Gadhafi pleacă

Occidentul va cheltui peste un miliard de dolari în conflictul din Libia şi nici măcar nu e sigur că Gadhafi pleacă

Occidentul va cheltui peste un miliard de dolari în conflictul din Libia şi nici măcar nu e sigur că Gadhafi pleacă

Autor: Livadariu Andreea

23.03.2011, 23:49 19

De la începerea ofensivei asupra Libiei sâmbătă, avioa­­nelecoaliţiei interna­ţionale efectuaseră până ieri 336 de zborurioperative şi 108 atacuri aeriene, potrivit datelor anunţate dePentagon.

Costurile totale ale operaţiunilor de neutralizare a apărăriiaeriene a lui Muammar Gadhafi au ajuns la 400-800 milioane dedolari (280-560 mil. euro) până acum, dar oficialii americani auspus că atacurile vor scă­dea în intensitate. Costurile depatrulare ce vor urma ar putea fi cuprinse între 30 şi 100 demilioane de dolari (21-70 de milioane de euro) pe săp­tă­mână,potrivit lui Zack Cooper, analist al Centrului pentru EvaluăriStrategice şi Bugetare din SUA.

SUA nu au încă un raport al cheltuielilor realizate până acum cuoperaţiunile militare din Libia, însă comparativ, războiul dinAfganistan i-a costat pe americani aproximativ 9 milioarde dedolari (6,3 mld. euro) pe lună.

Operaţiunile din Libia continuă chiar dacă în sânul coaliţieiexistă probleme cu privire la găsirea unui coordonator alacţiunilor, iar finalitatea acestora şi strategia de ieşire dinconflict rămân sub semnul între­bării. Mai mult, există riscul cala încheierea misiunii internaţionale Gadhafi să rămână încontinuare la putere.

Primele patru zile ale campaniei militare au costat MareaBritanie 3 milioane de lire (3,45 mil. euro) pe zi şi s-ar puteaextinde la aproximativ 100 de milioane de lire

(115 mil. euro) în cazul în care operaţiunile ar dura întrepatru şi şase săptămâni, potrivit institutului Royal UnitedServices (RUSI) din Londra. Chiar şi aşa, ministrul de finanţebritanic George Osborne a ţinut să atragă atenţia că "este preadevreme pentru o estimare exactă a costurilor operaţiunilor dinLibia".

În plus, "costurile ar trebui să fie mai mici în comparaţie cualte opera­ţiuni, precum cele din Afganistan".

Fiecare oră de zbor a avioanelor britanice Tornado GR4 şiTyphoon costă 35.000 de lire (40.300 de euro), respectiv 70.000 delire (80.500 de euro), conform estimărilor RUSI bazate pe date aleministerului apărării de pe timpul conflictului din Kosovo. Însăministerul britanic al apărării contrazice calculele analiştilor,cu cifre mult mai mici, mai exact o oră de zbor efectuată deavioanele Tornado şi Typhoon costă 4.900 de lire (5.600 de euro),respectiv 3.900 de lire (4.500 de euro).

În ceea ce priveşte Franţa, analiştii sunt de părere că o oră dezbor a avionului de luptă Rafale costă aproximativ 30.000 de euro,Pierre Tran, analist militar al săptămânalului Defense News,spunând că în ciuda faptului că Franţa foloseşte muniţie maiieftină, "în cazul în care campania se prelungeşte, va fi foartecostisitoare din cauza consumului de combustibil, a orelor de zborpentru piloţi şi a cantităţii mai mari de muniţie folosită."

Prima pierdere suferită de coaliţia internaţională este unaparat de zbor de tip F-15 Eagle, preţul de pornire al unuiasemenea avion începând de la 29 de milioane de dolari. Zack Coopereste de părere că Pentagonul nu va cumpăra un model similar înlocul celui distrus, ci îl va înlocui cel mai probabil cu un avionde luptă multifuncţional, care va costa între 100 şi 150 demilioane de dolari (70-105 mil. euro).

Decizia preşedintelui Barak Obama de a se implica în ofensivainternaţională împotriva Libiei a fost criticată de Congres, pemotiv că SUA, cu un deficit de 1.480 miliarde de dolari (1.040 mld.euro), nu îşi permit operaţiunile, mai ales că legislativul discutăaprins asupra tăierilor de cheltuieli.

Pentagonul a decis deja asupra reducerii bugetului apărării cu78 de miliarde de dolari (55 mld. euro) în următorii cinci ani şi aanulat programe de investiţii în armament pentru a faceeconomii.

"Fiecare şase ore (de campanie militară - n. red.) adaugă unmiliard de dolari la deficit", a spus Roscoe Bartlett, membru alComitetului de Servicii Militare, adăugând că "asta înseamnă un altmiliard de dolari pe care copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri îlvor avea de plătit".


Rezervele de aur îiţin pe Gadhafi în joc

Comunitatea internaţională a încercat să reducă finanţarea decare dispune liderul libian Muammar Gadhafi printr-o serie desancţiuni şi măsuri de îngheţare de active, însă acesta dispune derezerve importante de aur, scrie Financial Times.

Banca centrală a Libiei, aflată sub controlul lui Gadhafi,deţine 143,8 tone de aur, potrivit ultimelor date ale FMI, deşiunii bănuiesc că volumul real ar fi cu câteva tone mai mare. Acesterezerve, printre cele mai mari

25 din lume, au o valoare de peste 6,5 mld $ la preţurileactuale, suficientă pentru plata unei mici armate de mercenari timpde mai multe luni sau chiar ani. Deşi multe bănci centrale îşi ţinrezervele de aur în Londra, New York sau Elveţia, aurul Libiei seaflă în ţară, potrivit unor surse. Comunitatea internaţională aîngheţat active libiene în valoare de miliarde de dolari, însăcolonelul Gadhafi s-ar putea baza pe rezervele de aur dacă le-arputea vinde.

Pentru a obţine sume importante de bani, spun bancherii, Gadhafi artrebui să transporte aurul în afara Libiei. Înainte de izbucnireaviolenţelor, aurul se afla la banca centrală, în Tripoli, însă deatunci este posibil ca acesta să fi fost mutat. Nicio bancăinternaţională sau casă de trading nu va cumpăra probabil aur carear avea legătură cu regimul libian, susţin bancherii.

Totuşi, "dacă o ţară ca Libia vrea să-şi valorifice aurul, acestlucru s-ar face probabil sub forma unui schimb, pentru arme,alimente sau cash", susţine Walter de Wet, din cadrul StandardBank. Pe lângă aur, este posibil ca Gadhafi să deţină rezerve decash din vânzări de petrol în afara canalelor tradiţionale.Cătălina Apostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO