Business Internaţional

Ofensivă spectaculoasă împotriva cancerului: Gigantul american Gilead cumpără cu 12 miliarde de dolari o companie care are ambiţia de a deveni pionier în lupta împotriva cancerului

Ofensivă spectaculoasă împotriva cancerului: Gigantul...

Autor: Alex Ciutacu

30.08.2017, 15:05 2998

Gilead Sciences a ajuns la un acord de achiziţie, în valoare de 11,9 miliarde de dolari, cu grupul Kite Pharma, adăugând astfel la portofoliul lor cercetările aflate în stare avansată pionierului asupra tratamentului pentru cancer, anunţă Financial Times.

Compania de biotech din California va plăti astfel 180 de dolari per acţiune celor de la Kite Pharma, care dezvoltă tratamente experimentale cu scopul de a reproiecta celulele albe din sânge, încât acestea să poată lupta cu cancerul, procedeu cunoscut drept Car-T.

Acesta implică extracţia unor celule ale pacientului, reproiectarea lor în laborator, apoi reintroducerea acestora în sistemul individului.

„Achiziţia grupului Kite stabilizează Gilead drept lider în terapia celulară şi creează o fundaţie de la care se pot continua cercetările şi inovaţiile în tratarea cancerului pentru persoane care sunt în stare avansată”, spune John Milligan, directorul executiv al Gilead.

Gigantul din domeniul biotech a căutat timp de un an o tranzacţie de dimensiuni mari, preluarea Kite Pharma fiind cea mai mare din ultimii şase ani, de când compania a achiziţionat Pharmasset pentru 11 miliarde de dolari.

Produsul Car-T al celor de la Kite, denumit AxiCel, nu a fost încă aprobat în Statele Unite, dar compania a aplicat pentru aprobare şi pentru permisiunea de a-l lansa pe piaţă şi aşteaptă un răspuns în luna noiembrie.

Analiştii preconizează că produsul va primi aprobarea, după ce un produs rival al companiei Novartis a fost aprobat luna trecută.

Achiziţia este privită drept validarea tratamentului Car-T, care a fost dezvoltat rapid dar care ridică semne de întrebare după ce a provocat o serie de decese în cadrul studiilor clinice. De asemenea, există incertitudini cu privire la permisivitatea acestuia de a fi produs la scară comecială.

Gilead a fost liderul pieţei de biotech pentru tratamentul împotriva hepatitei C, care ajunsese până la 1000 de dolari doza la un moment dat, dar a pierdut din popularitate din cauza concurenţei şi a scăderii numărului de pacienţi care aveau nevoie de tratament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO