Business Internaţional

OPEC va majora productia cu un milion barili

31.08.2004, 00:00 16

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care incearca sa stabilizeze pretul titeiului, a anuntat ca isi va creste capacitatea de productie cu un milion de barili pe zi pina la sfarsitul acestui an.
"OPEC face tot ce poate pentru a restabili ordinea si stabilitatea pe piata, si pentru a mentine preturi rezonabile atat pentru producatori, cat si pentru consumatori", a declarat presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro.
El a adaugat ca organizatia pe care o conduce are posibilitatea sa creasca imediat productia.
"Mai mult, in lumina viitoarei cresteri a cererii din viitorul apropiat, tarile membre proiecteaza sa mareasca si mai mult capacitatea de productie, cu aproximativ un milion de barili pe zi pina la sfirsitul acestui an", a adaugat el.
In prezent, OPEC extrage aproximativ 30 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din 1979, in incercarea de a opri cresterile record ale preturilor petrolului.
Barilul a ajuns, la 20 august, la valoarea record de 49,40 dolari.
Rezervele de petrol din lume reusesc cu greu sa faca fata unei cresteri rapide a cererii, in cel mai alert ritm din ultimii 24 de ani.
Desi pretul titeiului a scazut cu peste 6 dolari saptamina trecuta, starea de tensiune din piata petrolului este mentinuta si de atacurile succesive asupra conductelor de petrol din Irak.
Ieri dimineata, pretul petrolului pe piata americana era in crestere de zece centi, atingand valoarea de 43,28 dolari.
Cantitatea de petrol exportat de la terminalele din sudul Irakului, redusa la 1,4 milioane de barili pe zi luni, se va mentine sub valorile normale si in urmatoarele cinci zile, pana cind vor fi reparate oleoductele.
Saptamana trecuta, inaintea atacurilor, transportatorii incarcau aproximativ doua milioane de barili pe zi de la cele doua terminale.
Duminica,  titeiul si gazele naturale care s-au scurs din conductele din sudul Irakului, tinta unor acte de sabotaj, au luat foc. Explozia a fost cauzata de petrolul si gazul care au inundat campul petrolier Rumaila, din sudul tarii, potrivit unui oficial irakian.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO