Business Internaţional

Optimismul investitorilor germani se stinge

24.07.2007, 18:56 9

Optimismul germanilor pierde putere pentru a doua luna consecutiv, dovada clara ca cea mai mare economie europeana isi pierde avantul, scrie Bloomberg.
Indicele institutului Ifo, calculat dupa chestionarea a 7.000 de directori de companii, a inregistrat o scadere de 0.6 comparativ cu luna precedenta, pana la valoarea de 106,4 luna aceasta. Raportul institutului pentru luna iulie va fi publicat la sfarsitul acestei saptamani. Dupa ce a inregistrat cea mai mare dezvoltare economica in ultimii sapte ani comparativ cu cele 13 tari din zona euro, Germania a ajuns la apogeul dezvoltarii economice. Increderea investitorilor a inregistrat in luna iulie cea mai mare scadere din ultimele zece luni. Aceasta s-a datorat cresterii pretului la petrol, care a afectat puterea de cumparare a populatiei si a pus in pericol exporturile.
"Cresterea pretului petrolului si aprecierea monedei europene sunt principalele motive ce alimenteaza speculatiile privind incetinirea cresterii economice", a declarat Lothar Hessler, economist la HSBC Trinkaus & Burkhardt. "Este o dovada ca lucrurile revin la normal si ca aceste cresteri spectaculoase inregistrate in ultimii ani sunt de domeniul trecutului", a adaugat acesta.
Anul acesta, economia germana a avut o rata de crestere de 2,6% in scadere cu 0,2% fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels