Business Internaţional

P&G se bate pentru crema Nivea

17.10.2003, 00:00 31

Procter & Gamble si un grup de investitori din Hamburg au incercuit Beiesdorf, venerabila companie germana producatoare de cosmetice, cunoscuta pentru cremele Nivea.
Arbitrul concursului va fi compania de asigurari Allianz, care detine 43% din actiunile Beiersdorf, in valoare de aproximativ 4,7 miliarde de dolari, si pe care doreste sa le vanda. P & G a achizitionat in acest an si compania germana Wella si acum doreste sa adauge marca Nivea la portofoliul sau de marci.
Succesul acestei operatiuni este strans legat de "portita" din legea germana a preluarilor care favorizeaza actualii actionari, care pot pastra controlul asupra companiei detinute. Pe de alta parte, actionarii minoritari ai Beiersdorf sunt dezavantajati, ei temandu-se ca pot pierde o mare sansa de a-si vinde actiunile unei multinationale straine care este dispusa sa plateasca un pret mai mare decat actionarii existenti.
Felix Lanters, analist la ABN Amro Asset Management, care detine un fond ce include si actiuni Beiersdorf, ar prefera ca actiunile sa fie achizitionate de P & G, deoarece "un producator global de bunuri de consum poate exploata marcile Beiersdorf asa cum compania nu a reusit pana acum".
Acestei operatiune a alarmat al doilea actionar semnificativ al companiei, Tchibo Holding, grupul controlat de familia Herz din Hamburg. A fost infiintat un consortiu din care fac parte Tchibo, orasul Hamburg si Joachim Herz, membru al familiei si in acelasi timp investitor privat.
Directorii de la Tchibo sunt de parere ca daca P & G ar castiga controlul asupra Beiersdorf, vor fi desfiintate cele mai multe din cele 4.800 de locuri de munca, sediul va fi mutat din Hamburg, iar compania veche de 121 de ani va fuziona cu Wella si alte divizii germane ale multinationalei.
P & G nu a lansat nici o oferta pana acum, dar A. G. Lafley, directorul executiv al grupului, a aratat intr-un interviu recent ca este interesat de compania germana.
Tchibo ar trebui sa mai cumpere 20% din actiunile Beiersdorf, ajungand sa detina 50% din companie, iar Beiersdorf va rascumpara 10% din actiuni. Restul de 13% detinute de allianz vor ajunge in proprietatea lui J. Herz si a orasului Hamburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO