Business Internaţional

Pandora Papers: Cei mai bogaţi oameni din SUA nu apar în documente deoarece plătesc atât de puţine taxe încât nu au nevoie de paradisuri fiscale. Între timp, Edward Snowden ia în derâdere scurgerea de date

Cofondatorul Microsoft Bill Gates (stânga) şi investitorul Warren Buffett deţin împreună o avere netă de 225 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index

Cofondatorul Microsoft Bill Gates (stânga) şi investitorul Warren Buffett deţin împreună o avere netă de 225 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index

Autor: Eduard Ivanovici

04.10.2021, 16:06 1879

Cei mai importanţi miliardari americani, precum Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates şi Warren Buffett, nu apar în aşa-zisele Pandora Papers, scrie Daily Mail.

Cele aproape 12 milioane de documente din Pandora Papers reuşesc să demaşte funcţionarea unei realităţi financiare ascunse, marcată de averi uriaşe, evaziune fiscală şi spălare de bani, faptele fiind comise de unii dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume. Printre personalităţile vizate se găsesc nume precum Regele Abdullah al Iordaniei, presupusa amantă a preşedintelui rus Vladimir Putin şi fostul premier britanic Tony Blair.

Donald Trump este menţionat pentru rolul pe care l-a jucat în proiectul Hotelului Panama, însă documentele nu par să dezvăluie informaţii semnificative privind conturile fostului preşedinte al Statelor Unite.

Mai mulţi analişti şi experţi financiari sunt de părere că absenţa celor mai bogaţi americani se datorează taxelor mici pe care le plătesc miliardarii la nivel intern. Însă există experţi care consideră că paradisurile fiscale ale miliardarilor din SUA ar putea fi localizate în Insulele Cayman, ţară nereflectată în documente.

Totuşi, Dakota de Sud a devenit recent un hub dedicat afacerilor opace, rivalizând cu Insulele Virgine Britanice şi Elveţia. Trusturile din statul american au crescut de patru ori în mărime în ultimii zece ani la 360 de miliarde de dolari, mulţumită legilor care protejează activele de orice acţiune civilă, precum divorţurile.

Amazon nu a plătit în 2020 niciun impozit pe profit în Europa, în ciuda faptului că a înregistrat vânzări de 44 de miliarde de euro

Conform unui raport Forbes din luna iunie, cei mai bogaţi 25 de americani au achitat în mod real taxe de doar 3,4% între 2014 şi 2018, perioadă în care averea lor cumulată a crescut cu 401 miliarde de dolari.

Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA), care a făcut o serie de dezvăluiri cu privire la activităţile de spionaj ale instituţiei, a luat în derâdere documentele Pandora şi a subliniat modul în care industria financiară offshore a continuat să opereze în ciuda a „două scurgeri apocaliptice de date”, referindu-se la aşa-numitele Panama Papers din 2016.

 
 

„Partea amuzantă a acestei poveşti extrem de serioase este că, după două scurgeri apocaliptice de date, aceste industrii încă întocmesc imense baze de date şi fac rost de ele cu un bileţel marcat «nu divulga». Jos pălăria în faţa sursei”, spune Snowden, sugerând că societăţile offshore încă dezvoltă baze secrete de date cu un nivel redus de securitate, în ciuda celor mai recente scurgeri de informaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO