Business Internaţional

Panică în Grecia: Grecii au început să se simtă ca sub asediu şi iau cu asalt benzinăriile şi supermarketurile după ce guvernul a închis băncile

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2015, 00:07 19082
În Franţa, Germania şi Marea Britanie guvernele au cerut reuniuni de urgenţă pentru a discuta criza grecească. Iar guvernul s-ar putea să fi făcut deja primul pas spre plăţile fără moneda euro.

În dimineaţa primei zile de limitare a retragerilor din bancomatele băncilor greceşti a devenit clar că grecii au senzaţia că sunt sub asediu. În Creta, jumătate din benzinăriile din regiunea Chania s-au închis ieri pentru că au rămas fără combustibil, scrie The Guardian. Vangelis Kotsos, preşedintele asociaţiei benzinarilor din Chania, a descris scene de haos în care şoferi nervoşi şi probabil şi turişti s-au înghesuit să facă plinul maşinilor lor.

„Mulţi au venit cu bidoane pentru a-şi face rezerve“, a spus Kotsos.

Toate acestea se întâmplă chiar dacă Grecia nu a intrat, oficial, în incapacitate de plată, ci doar după ce guvernul a introdus restricţii ale mişcării capitalului, a ordonat închiderea băncilor timp de o săptămână, iar premierul Tsipras a anunţat că grecii vor decide prin referendum dacă acceptă sau nu condiţiile de bailout cerute de zona euro şi de creditori. Un vot de respingere ar putea însemna ieşirea Greciei din zona euro.

Deponenţii panicaţi şi-au petrecut weekendul retrăgând din bănci două miliarde de euro. Banii nu intră în circulaţie, ci sunt păstraţi „la saltea“. Cei mai curajoşi cumpără aur.

De la Ministerul Culturii a venit poate cel mai clar semn că în Grecia ar putea fi introduse modalităţi de plată nonmonetare în condiţiile în care ţara riscă să intre într-o criză de lichiditate. Ministerul a anunţat că la Acropole, renumitul centru istoric din Atena, grupurile de turişiti pot plăti cu cardul, ceea ce reprezintă o noutate, cu vouchere, dacă au, şi, dacă nu, agenţii grupurilor pot lăsa la ghişeele de bilete note de credit pe care să figureze numărul lor de identificare pentru Fisc. Plăţile s-ar face mai târziu, după ce băncile se vor redeschide.

Transport gratuit

Într-o decizie surprinzătoare, Ministerul Transporturilor a anunţat că toate formele de transport public din Atena vor fi gratuite până la referendum, care a fost stabilit pentru duminică. Prin urmare, cât timp băncile sunt închise, guvernul Tsipras face transportul public gratuit. Decizia va costa guvernul patru milioane de euro. În Atena şi zonele limitrofe, unde este aplicabilă hotărârea, locuieşte 40% din populaţia ţării.

Serviciile de transport public din Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei, sunt parţial privatizate, ceea ce nu-i permite guvernului să facă gratuit transportul şi aici. 

 

Întâlniri de urgenţă

În Marea Britanie, premierul David Cameron a cerut o întâlnire de urgenţă la care să se discute despre efectele crizei greceşti. Cameron le-a cerut prezeţa guvernatorului Băncii Angliei şi a ministrului de finanţe George Osborne. Guvernele Franţei şi Germaniei au cerut, de asemenea, discuţii politice de urgenţă.

Preşedintele american Barack Obama a discutat cu Angela Merkel, cancelarul Ger­maniei, iar alţi oficiali americani, printre care secretarul Trezoreriei Jack Lew, au vorbit cu Tsipras şi au cerut Europei şi FMI-ului să facă un plan pentru protejarea zonei euro şi păstrarea Greciei în uniunea monetară.

Merkel, într-un discurs ţinut pentru colegii din Uniunea Creştin Democrată, a declarat că „dacă euro cade, Europa va cădea“. Ea a asigurat, totuşi, că Europa se poate descurca acum mai bine cu crize precum cea din Grecia decât în trecut.

 
 

Guvernul vostru vă minte. Eu vă sunt prieten

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a efectuat ieri o intervenţie remarcabilă în criza grecească prin ceea ce pare un efort disperat de a împiedica Grecia să iasă din zona euro. Juncker le-a spus grecilor că la referendum vor alege între euro şi uşa de ieşire din zona euro, că guvenul lor i-a minţit şi că CE nu a cerut niciodată reducerea pensiilor şi că a fost prietenul şi aliatul lor la masa negocierilor. „Întreaga planetă” va considera votul vostru de respingere a cerinţelor creditorilor drept o declaraţie că Grecia vrea să părăsească Europa, a spus oficialul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO