Business Internaţional

Patru miliardari germani, care nu au apărut vreodată într-un top mondial al bogaţilor, stau în spatele celui mai mare producător de parfumuri - Coty

Patru miliardari germani, care nu au apărut vreodată într-un top mondial al bogaţilor, stau în spatele celui mai mare producător de parfumuri - Coty
11.04.2012, 00:04 1300

Încercarea până acum nereuşită a companiei Coty de a prelua cu 10 miliarde dolari Avon a scos în lumina reflectoarelor pe cei patru miliardari germani care stau în spatele celui mai mare producător de parfumuri la nivel mondial. Ei sunt moştenitorii unui imperiu de chimicale cu o istorie de 189 de ani, transformat de tatăl lor adoptiv într-unul dintre principalii producători de bunuri de larg consum din lume, scrie Bloomberg.

Cei patru copii adoptivi ai lui Albert Reimann sunt Renate Reimann-Haas (60 de ani), Wolfgang Reimann (59 de ani), Stefan Reimann-Andersen (48 de ani) şi Matthias Reimann-Andersen (47 de ani). Fiecare dintre ei deţine un sfert din vehiculul de investiţii Joh. A. Benchiser SE (JAB).

Miliardarii, ale căror nume nu au apărut vreodată într-o listă internaţională a bogaţilor, au ieşit în evidenţă săptămâna trecută, când Avon, cel mai mare distribuitor direct de cosmetice la nivel mondial, a respins oferta nesolicitată de 10 miliarde dolari în cash făcută de Coty. Familia are o avere estimată la cel puţin 20 miliarde dolari, potrivit datelor Bloomberg. Ei mai deţin Labelux Group, proprietarul brandurilor Bally, Belstaff şi Jimmy Choo, şi peste 15% din Reckitt Benckiser, producătorul antinevralgicelor Nurofen şi prezervativelor Durex.

"Familia Reimann preferă să evite atenţia, delegând operaţiunile de zi cu zi către manageri profesionişti pe care i-au ales şi în care au încredere", explică Michael Woywode, profesor la Şcoala de Business a Universităţii Mannheim, interesat de afacerile familiei. Prin intermediul JAB, miliardarii controlează 80% din Coty. Ei locuiesc în Ludwigshafen, în regiunea Renania - Neckar, unde îşi are sediul şi gigantul BASF, cel mai mare producător de chimicale la nivel mondial.

Directorul general al vehiculului de investiţii este Peter Harf, care lucrează de 30 de ani pentru familia Reimann. Coty, care produce parfumuri pentru staruri precum Shania Twain, Victoria Beckham, Celine Dion, Beyonce şi Sarah Jessica Parker, este condusă de preşedintele Bart Becht şi directorul general Bernd Beetz.

"Oferta Coty pentru copilul Avon are trei părinţi, Bernd Beetz, Bart Becht şi eu însumi", a spus Harf. Familia Reimann sprijină oferta JAB pentru Avon, potrivit unei surse apropiate familiei. Coty are vânzări anuale de peste patru miliarde dolari.

Dacă va avea succes, afacerea Avon va deveni cea mai mare achiziţie a familiei Reimann de când cei patru miliardari au moştenit compania de la tatăl lor, care a murit în 1984.

Istoria unui imperiu comercial de 189 de ani

Istoria familiei a început în 1823, când Johann Adam Benckiser a fondat o companie de chimicale - Benckiser - în Pforzheim, Germania. Cinci ani mai târziu acestuia i s-a alăturat chimistul Ludwig Reimann.

Cei doi vindeau acid citric şi fosfaţi în mai multe ţări europene. În cele din urmă, unul dintre moştenitorii fondatorului a cedat familiei Reimann participaţia sa, după ce s-a retras fără moştenitori. În 1858 Reimann a mutat operaţiunea la Ludwigshafen. Stră-strănepotul lui Ludwig Reimann, Albert, s-a alăturat afacerilor familiei în 1923, la vârsta de 25 de ani, ajutându-şi tatăl şi unchii să conducă compania.

El a moştenit toate acţiunile companiei după moartea tatălui său în 1952. În următorii 10 ani Albert Reimann a extins semnificativ gama de produse, care include de acum detergentul de vase Calgonit. În 1960 el a angajat primii manageri din afara familiei, începând cu Martin Gruber. În 1978 Gruber a devenit directorul general al companiei.

Unii dintre miliardari sunt oameni de ştiinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO