Business Internaţional

Peste 28.000 de arme de foc deţinute ilegal au fost predate în cadrul celui mai mare program de „graţiere” împotriva armelor de foc din Australia

Peste 28.000 de arme de foc deţinute ilegal au fost...

Autor: Alex Ciutacu

03.10.2017, 16:40 299

Australia a încheiat un program de trei luni de „graţiere” cu privire la armele de foc în cadrul căreia cetăţenii au predat autorităţilor peste 28.000 de arme de foc deţinute ilegal, fără a fi traşi la răspundere din punct de vedere legal pentru că au fost proprietarii acestora, potrivit Business Insider.

Programul de amnistie a început la 1 iulie şi s-a finalizat la 30 septembrie 2017 şi a permis tuturor cetăţenilor care deţineau arme de foc nedorite sau neînregistrate să le predea fără frica de a fi arestat sau judecat.

În primele două luni, aproape 26.000 de arme – peste 450 pe zi – au fost predate. Cifrele finale sunt în curs de finalizare dar aşteptările indică un număr de peste 30.000 de arme înregistrate în cadrul programului.

Programul s-a încheiat chiar înainte de catastrofa din Las Vegas, iar rezultatele vor readuce cu siguranţă noţiunea de control al armelor de foc în atenţia publică a cetăţenilor americani.

Australia are o legislaţie extrem de strictă cu privire la armele deţinute ilegal, dar cu toate acestea Comisia de Inteligenţă şi Criminalistică a Australiei estimează că există pe teritoriu ţării un număr de aproximativ 260.000 de arme deţinute ilegal.

Acesta a fost al doilea astfel de program din istoria Australiei. Primul s-a desfăşurat în 1996 după masacrul de la Port Arthur, în care 35 de persoane au fost ucise şi alte 23 rănite de către un singur om.

La acea vreme, guvernul federal a introdus o schemă de răscumpărare care a costat 304 milioane de dolari şi în cadrul căreia 650.000 de arme de foc au fost predate. Noile legi interziceau deţinerea armelor semi-automate cu lunetă şi shotgun-urilor semi-automate, şi cereau oamenilor să prezinte „motive întemeiate” pentru a deţine o armă de foc. Protecţia personală nu se califică printre motive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO