Business Internaţional

Pietele emergente sunt principalele victime colaterale ale problemelor financiare ale Dubaiului

29.11.2009, 23:26 33

Tarile emergente s-ar confrunta cu o blocare a fluxurilor decapital in cazul in care guvernul emiratului arab Dubai ar intra inincapacitate de plata, sunt de parere doi eco­no­misti ai Bank ofAmerica, scrie Bloom­berg.

"Nu putem exclude posibilitatea ca aceasta situatie sa seagraveze, iar statul sa intre in faliment national, situatie ce arafecta pietele emergente de aceeasi maniera in care intrarea inincapacitate de plata a Argentinei a facut-o la inceputul anilor2000, sau cum falimentul national al Rusiei de la sfarsitul anilor'90 a condus la o contagiere a statelor din regiune", au spusBenoit Anne si Daniel Tenengauzer, analisti in cadrul banciiamericane.

Un faliment national ar avea ca efect "o stopare brusca afluxurilor de capital catre statele emergente" si ar reprezenta un"important pas inapoi" pentru revenirea economiei mondiale dincriza financiara, potrivit aceleiasi surse.

Griji pentru tarile emergente

Si Mark Mobius de la Templeton Asset Ma­nagement, unul dintrecei mai mari inves­titori de pe pietele emergente siad­ministratorul Fondului Proprietatea, este de parere ca pieteleemergente vor avea cel mai mult de suferit din cauza problemelorDu­baiului. Mobius a spus ca incercarea emi­ratului de arestructura rambursarea dato­riilor ar putea provoca o "corectie"pe pie­tele emergente, ce ar incepe cu devalo­riza­rea monedeinationale a statului Vietnam si ar continua cu vanzari masive deactiuni.

"Acest eveniment este posibil sa conduca la o perioada deliniste pe pietele bursiere, acestea putand sa revina la niveluricare sa ilustreze starea lor de sanatate", a spus Mobius. "Stiam cava urma o perioada de scadere a burselor, dupa ce o lunga perioadane-am confruntat cu o piata de tip bull - care cresteputernic."

Guvernul din Dubai a pus pe jar pietele bursiere din intreagalume atunci cand a anuntat ca a cerut creditorilor suspendareatemporara a platii datoriilor companiei controlata de stat DubaiWorld. Compania, candva mandria statului, sta acum pe un munte dedatorii de zeci de miliarde, bani utilizati pentru finantareaproiectelor imo­biliare din intreaga lume, din Orientul Mijlociupana in Las Vegas.

Vineri investitorii se temeau ca mutarea guvernului din Dubai arputea duce la un cutremur puternic pe burse.

Bursele au depasit socul

Desi initial vestea s-a raspandit rapid si bursele au inceput sascada, vineri pietele din Europa revenisera pe crestere. Lainchiderea sedintei de tranzactionare insa, daca indicii bursierieuropeni crescusera in linie, FTSE 100, indicele britanic, avansasecu 0,99%, DAX cu 1,27% si CAC 40, indicele bursier francez, cu1,15%, pe piata bursiera din Statele Unite niciun indice nuramasese pe plus, Dow scazand cu 1,48%, iar S&P 500 cu 1,72%.Per ansamblu insa, si bursele europene au scazut saptamana trecuta,inregistrand un al doilea declin saptamanal din octombrie incoace,care s-a datorat in cea mai mare parte anuntului guvernului dinDubai. Cele mai zdruncinate au fost insa pietele din Asia care auincheiat saptamana pe rosu. Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu3,4%, cel mai amplu declin de dupa 17 august.

In Europa de Est, bursele nu au avut o evolutie unitara. Daca inPolonia si Ro­ma­nia indicii de referinta au scazut cu 0,62% sirespectiv 1,06%, in Cehia si Ungaria acestia au avansat cu 0,72% si0,53%. Monedele din regiune s-au apreciat insa in linie. Statele auinceput sa monitorizeze si­tutia pentru a nu o scapa inca o data desub control. Premierul britanic Gordon Brown a spus ca el impreunacu presedintele Consi­liului de Stabilitate Financiara MarioDra­ghi sunt increzatori ca problemele Duba­iului legate de platadatoriilor "pot fi tinute in frau".

Problemele din Dubai nu se repeta si in zonaeuro

Politicienii europeni s-au grabit sa ii linisteasca peinvestitori, anuntand ca statele din zona euro nu risca sa seconfrunte cu probleme similare celor din Dubai, scrie agentia depresa Thomson Reuters. Dubaiul a fost nevoit sa ceara saptamanatrecuta suspendarea platii datoriilor uneia dintre cele maiimportante companii de stat, Dubai World. Vestea a zguduit pietelemondiale si a readus in prim-plan temerile legate de sanatateafiscala a unor state din zona euro, in special Grecia.Primul-ministru al statului Luxemburg Jean-Claude Juncker, careprezideaza grupul alcatuit din ministrii de finante ai celor 16state membre ale zonei euro, a spus ca nu exista riscul ca unuldintre statele care utilizeaza moneda euro sa intre in incapacitatede plata. Guvernatorul Bancii Centrale Europene Jean Claude Tricheteste "in totalitate" de acord cu afirmatiile lui Juncker. Greciaeste unul dintre cei mai slabi membri ai zonei euro, alaturi deSpania. Statul aflat la Marea Mediterana nu a reusit sa iasa dinrecesiune, iar deficitul bugetar ameninta sa atinga o valoarerecord, 12,7% din PIB potrivit ultimelor estimari guvernamentale.Cu toate acestea, inainte de problemele din Dubai, investitorii nuse mai temeau de un posibil faliment national. Ei au presupus caanuntul guvernului german din februarie, potrivit caruia membriizonei euro care vor avea probleme vor fi salvati de catre ceilaltimembri, ramane valabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO