Business Internaţional

Planul de redistribuţie a averii din China trimite fiori reci spre mediul de afaceri: Gigantul Tencent dublează sumele destinate programelor de CSR şi ajunge la 15 miliarde de dolari

Planul de redistribuţie a averii din China trimite fiori...

Autor: Alex Ciutacu

19.08.2021, 14:22 1500

Gigantul chinez Tencent Holdings va dubla sumele destinate programelor de responsabilitate socială (CSR), după ce Partidul Comunist a stabilit că va pune în mişcare un plan de redistribuţie a averii în numele „prosperităţii comune pentru toţi”, potrivit Bloomberg.

Compania a anunţat miercuri că va suplimenta programul CSR cu încă 7,7 miliarde de dolari, pe fondul planului guvernului de la Beijing. Această sumă se adaugă la cele 7,7 miliarde de dolari anunţate în aprilie.

Noua tranşă se va concentra pe creşterea veniturilor familiilor sărace, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale, promovarea eficienţei economice în mediul rural şi subvenţionarea unor programe de educaţie.

Asaltul Beijingului asupra sectorului de tehnologie din China durează deja de zece luni şi s-a extins de la comerţ online şi practici anti-concurenţiale către subsectorul de securitatea datelor şi conţinut online.

Presa controlată de stat a relatat că Xi Jinping a subliniat săptămâna aceasta nevoia pentru „reglementarea veniturilor excesiv de mari şi încurajarea grupurilor şi entităţilor cu venituri mari să dea mai mult înapoi societăţii”. Aceste declaraţii ar fi fost făcute în cadrul unei şedinţe a Comisiei Centrale pentru Finanţe şi Economie din cadrul Partidului Comunist.

„Noua strategie a Tencent este un răspuns proactiv la iniţiativa naţională. (...) Ca o companie chineză de tehnologie care a crescut în era reformei şi a deschiderii către exterior, Tencent se gândeşte constant la moduri în care îşi poate utiliza tehnologia şi capabilităţile digitale pentru a ajuta societatea să se dezvolte, astfel încât să dea cât mai mult înapoi societăţii”, a transmis gigantul într-o declaraţie pe WeChat.

Cea mai mare corporaţie din China şi-a avertizat investitorii cu privire la posibilitatea ca guvernul de la Beijing să introducă mai multe reguli, susţinând că reglementarea industriei internetului a fost „destul de relaxată” raportată la dimensiunea şi importanţa sectorului.

Mai mult, executivii companiei au pus subliniat eforturile gigantului de a ajuta firmele mici şi mijlocii şi de a reduce dependenţa minorilor de jocuri video, aceasta din urmă fiind unul dintre punctele principale de nemulţumire ale administraţiei Xi Jinping.

În ultimele luni mai mulţi miliardari de tehnologie din China şi-au donat bucăţi semnificative din averile personale către cauze sociale. Printre acestea se numără Colin Huang de la Pinduoduo, Wang Xing de la Meituan şi Lei Jun de la Xiaomi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO