Business Internaţional

Post blestemat? Fostul director executiv de la McDonald's se stinge din viata

18.01.2005, 00:00 20



Compania McDOnald's a anuntat ca Charlie Bell, care a demisionat din functia de director executiv in noiembrie, pentru a se lupta cu cancerul, a murit ieri, in resedinta sa din Sidney, Australia, informeaza CNN Money. Bell, care avea 44 de ani s-a stins din viata la ora 7:30, a declarat purtatorul de cuvant al companiei in Sidney. Acesta a fost si orasul in care Bell si-a inceput cariera la varsta de 15 ani. Existenta sa a fost condusa de motto-ul "Viata nu este o repetitie". Fostul director executiv a lasat in urma sa o sotie, Leonie si o fiica, Alex.



Lider carismatic, consumator declarat al produselor McDonald's, Bell a fost diagnosticat cu cancer la colon la numai cateva saptamani dupa ce a fost numit la conducerea companiei in aprilie. A trecut prin doua operatii si chimoterapie, delegand autoritatea altor directori, inainte sa paraseasca pentru totdeauna postul in noiembrie pentru a se supune unui tratament intensiv. Primul director executiv non american al grupului McDonald's, Bell a fost succesorul lui Cantalupo, care a suferit un atac de cord la mai putin de un an de la numirea in functie. El a fost primul director executiv dupa Fred Turner care a inceput de la munca de jos in McDonald's. In timpul carierei sale de aproape 30 de ani la fast food, Bell a lansat idei noi, precum McCafe, care este in prezent cel mai important brand de cafenele din Australia si Noua Zeelanda.





A inceput pe un post part time



Bell si-a inceput cariera la McDonald's pe un post part time la un restaurant din suburbiile orasului Sideny, avansand rapid. La 19 ani a devenit cel mai tanar manager din istoria companiei, la 27 vicepresedinte si la 29 membru al consiliului director de la McDonald's Australia. Dupa numai doi ani a fost numit la conducerea pietei numarul doi a companiei, Europa, unde trebuia sa revigoreze operatiunile grupului, cererea de carne de vaca fiind afectata de raspandirea bolii vacii nebune.



Considerat favoritul lui Cantalupo, Bell a devenit presedintele si directorul operational al companiei in 2002. In calitate de mana dreapta a lui Cantalupo, Bell a implementat planul sau de revitalizare a vanzarilor grupului de pe piata americana, prin introducerea de noi produse, precum sandwich-urile McGriddles sau salatele, prin imbunatatirea serviciilor si apoi a orelor de functionare.



Bell a fost s-a ocupat de campania publicitara globala "I'm Lovin' It", care a contribuit decisiv la revigorarea vanzarilor.



Cifra de afaceri a crescut continuu sub conducerea lui Bell, in ciuda bolii cu care se lupta, iar actiunile McDonald's au castigat 8 procente pe parcursul celor 7 luni cat a ocupat functia de director executiv.



Grijile legate de stadiul bolii sale au iesit la iveala in momentul in care Bell nu s-a deplasat la Atena pentru a participa la Jocurile Olimpice, sponsorizate de McDonald's. El a absentat si de la conferinta companiei din octombrie si de la o intalnire cu managerii de top programata sa se desfasoare in Sidney in luna noiembrie.



Dupa demisia lui Bell, functia sa a fost preluata de Skinner, care la acel moment a refuzat sa comenteze starea sanatatii predecesorului sau.



Compania a platit 300.000 de dolari (229.000 euro) pentru ca Bell si familia sa sa se intoarca in Australia cu un avion particular special echipat din punct de vedere medical. McDonald's a achizitionat si casa lui Bell din Statele Unite, si s-a obligat sa suporte taxele tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO