Business Internaţional

Pregătiţi-vă pentru noi creşteri ale preţului petrolului. Cea mai mare rafinărie din Irak, închisă în urma unui atac

26.02.2011, 17:21 27

Mai mulţi oameni înarmaţi au atacat sâmbătă cea mai marerafinărie de petrol, omorând un paznic şi detonând mai multe bombecare au dus la pornirea mai multor incendii şi închiderearafinăriei, au declarat pentru Associated Press surse oficiale.

Câteva ore mai târziu, încă o rafinărie, de mai mici dimensiuni,a fost închisă în urma unei defecţiuni tehnice care a produs unincendiu.

Dacă nu vor fi reparate cât mai repede, defecţiunile ar puteaafecta liniile de aprovizionare cu benzină şi electricitate, motivecare au dus şi la protestele anti-guvernamentale violente devineri, din Irak.

Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului adeclarat că vor fi iniţiate investigaţii. Zona atacată a rafinărieiBeiji, aflată la 250 de kilometri depărtare de Bagdad, procesazilnic 150.000 de barili.

În prezent, capacitatea de rafinare a Irakului este deaproximativ 500.000 de barili pe zi. Rezervele de petrol aleIrakului situează ţara pe locul trei în lume 115 miliarde debarili, dar producţia de petrol este cu mult mai mică ca urmare adeceniilor de război cu care s-a confruntat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO