Business Internaţional

Priorităţile noului mandat al lui Obama: protecţia socială, controlul armelor, reforma fiscală şi lupta cu poluarea

Priorităţile noului mandat al lui Obama: protecţia socială, controlul armelor, reforma fiscală şi lupta cu poluarea

Preşedintele SUA, Barack Obama: „Noi, cetăţenii, trebuie să înţelegem că ţara noastră nu poate prospera atunci când doar câţiva o ducem foarte bine, iar majoritatea abia reuşeşte să se descurce“. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

23.01.2013, 00:04 257

Barack Obama şi-a început cel de-al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite prin stabilirea agendei pentru următorii patru ani, principalele sale priorităţi fiind conti­nua­rea programelor guvernamentale sociale, întă­ri­rea măsurilor de control al armelor, reforma Co­dului fiscal şi a legislaţiei re­fe­ritoare la imi­granţi, extinderea drep­turilor femeilor şi cu­plu­rilor homo­sexua­le şi, în mod surprinzător, luarea unor măsuri con­tra schimbării climei.

Mesajul transmis de Obama liderilor de la Washington prin lista sa de priorităţi a fost că el ţinteşte dincolo de problemele fiscale care urmează să fie subiectul principal de dezbatere în următoarea perioadă. În plus, preşedintele american a transmis naţiunii că o mare parte din eforturile sale reprezintă o pledoarie pentru americanii defavorizaţi, scrie The Wall Street Journal.

"Noi, cetăţenii, trebuie să înţelegem că ţara noastră nu poate prospera atunci când doar câţiva o ducem foarte bine, iar majoritatea abia reuşeşte să se descurce", a afirmat Obama în cadrul discursului de la ceremonia de învestire ca preşedinte.

Spre deosebire de fostul preşedinte George W. Bush, Obama nu a pus accentul pe politica externă, ci s-a axat pe obiective de politică internă. Printre acestea se numără remunerarea egală pentru femei şi bărbaţi şi orientarea spre surse sustenabile de energie.

De asemenea, preşedintele american s-a angajat să continue programele de asigurări de sănătate şi de asigurări sociale, clarificând astfel problema cu privire la desfiinţarea acestor programe.

Însă prioritatea neaşteptată pe care şi-a asumat-o Obama se referă la lupta cu schim­bările climei, notează Thomson Reuters.

"Vom răspunde ameninţării schimbării climei pentru că ştim că altfel ne-am trăda copiii şi viitoarele generaţii", a menţionat preşedintele american.

Făcând legătura între schimbările cli­ma­tice şi dezastrele naturale, Obama a afir­mat că economia americană ar putea creşte şi în ace­laşi timp SUA ar putea să se protejeze de efectelor dezastruoase ale poluării cauzate de om.

Astfel, preşedintele democrat a angajat Casa Albă în lupta cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - o zonă în care nu a avut succes în timpul primilor patru ani de mandat.

Discursul lui Obama vine într-un moment în care economia americană se confruntă cu o rată a şomajului de 7,8%, la fel ca şi în ianuarie 2009. Indicatorul a ajuns şi la 10% în timpul primului său mandat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO