Business Internaţional

Productia industriala a Ungariei a scazut cu 10% in noimebrie

08.01.2009, 17:30 11

In Ungaria, productia industriala a inregistrat cea mai puternica contractie din ultimii peste 16 ani in luna noiembrie, in conditiile in care recesiunea din Europa Occidentala a redus cererea de exporturi si a impins economia tarii in cea mai severa recesiune din 15 ani, scrie Bloomberg.

Productia a scazut cu 10,1% fata de aceeasi luna a anului anterior, reprezentand al saselea declin lunar consecutiv, dupa ce consemnase un declin de 7,2% in luna octombrie, a anuntat biroul de statistica de la Budapesta. Media estimarilor a 7 analisti chestionati de Bloomberg indica o scadere de 7,5%. Scaderea lunara a productiei a fost de 2,1%.
Declinul productiei a survenit in conditiile in care zona euro, care achizitioneaza 57% din exporturile ungare, a intrat in recesiune in trimestrul trei, afectand cererea de produse asamblate in Ungaria, cum ar fi automobilele Audi si telefoanele Nokia. Economia s-a contractat in trimestrul trei fata de trimestrul anterior si s-ar putea afla deja in recesiune.
Productia interna a inregistrat de asemenea o scadere "semnificativa" in contextul in care furnizorii exportatorilor au fost obligati sa-si reduca productia, a declarat Miklos Schindele, statistician.
Economia ungara, bazata pe exporturi, va inregistra o scadere de 1% in acest an ca urmare a declinului economiei globale, conform estimarilor guvernamentale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels