Business Internaţional

Productivitatea creste de trei ori mai repede decat in zona euro

08.08.2000, 00:00 17



Economiile din Europa Centrala si de Est au inregistrat castiguri importante in termeni de productivitate in cei zece ani de reforme, lideri incontestabili fiind Polonia si Slovenia, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de Bank Austria.

Grupul celor mai dezvoltate cinci tari din regiune - Polonia, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha si Ungaria - au cunoscut din 1990 o rata medie anuala de crestere a productivitatii de 9,6%, de aproape trei ori mai mare decat in zona euro. In aceeasi perioada, Produsul Intern Brut (PIB) pe angajat din cele cinci economii a urcat cu 141%, fata de un spor de numai 33% inregistrat de euro-economii.

Desi PIB-ul pe angajat nominal al Poloniei este inferior celui din Ungaria, Slovenia si Cehia, dinamica acestuia este cea mai spectaculoasa, inregistrand in ultimii zece ani un spor de 216%, care marcheaza o crestere de doua ori mai rapida decat in celelalte trei tari. Este semnificativ ca Polonia a ajuns la aceasta performanta pe fondul unei cresteri economice foarte puternice si nu in urma unor reduceri masive ale numarului de angajati, asa cum s-a intamplat in alte tari din regiune.

Ungaria se situeaza in urma Poloniei in ceea ce priveste dinamica productivitatii, in conditiile in care aceasta a fost obtinuta in mare masura cu pretul reducerii personalului angajat in economie cu nu mai putin de 30% - cea mai drastica din Europa de Est.

Cu un start mai slab, dar urmat de o revenire spectaculoasa la jumatatea deceniului, Republica Ceha si-a valorificat mai slab potentialul de crestere in ultimii cinci ani, nereusind sa atinga performantele Poloniei si Ungariei.

Romania se situeaza in plutonul din coada clasamentului productivitatii, reusind sa devanseze numai Croatia si Bulgaria. Dupa zece ani de tranzitie, productivitatea din economia romaneasca reprezinta numai 7% din media zonei euro.

Analistii Bank Austria arata ca, desi Bulgaria se afla cu mult in urma celorlalte tari din Europa de Est in termenii productivitatii pe angajat, economia acesteia a inregistrat un progres substantial in acest sens in ultimii doi ani.

Ultimele estimari indica mentinerea trendului actual in Europa Centrala si de Est. In acest ritm, Ungaria si Slovenia ar urma sa atinga 40% din nivelul productivitatii din zona euro in 2006, in timp ce Bulgaria, Romania si Rusia nu pot spera sa obtina o performanta similara inainte de 2025, in conditiile in care ar beneficia de cea mai favorabila conjunctura posibila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels