Business Internaţional

Raiffeisen nu exclude retragerea din Ungaria şi Slovenia

Băncile mari se plâng că profiturile le sunt erodate de taxele „de criză“ şi că Budapesta favorizează jucătorii mici locali

Băncile mari se plâng că profiturile le sunt erodate de taxele „de criză“ şi că Budapesta favorizează jucătorii mici locali

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2013, 17:51 1293

Raiffeisen Bank International (RBI), a doua bancă în funcţie de mărime din Europa Centrală şi de Est, nu exclude ieşirea de pe piaţa din Ungaria, unde sistemul bancar acuză cele mai mari taxe şi UE, şi Slovenia, scrie agenţia Thomson Reuters.

„Sunt anumite părţi în Ungaria interesate, ale căror oferte le analizăm“, a declarat un purtător de cuvânt al RBI, citat de Austria Press Agency. Anunţul vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti austriecii au indicat prin directorul general Karl Sevelda că negociază vânzarea diviziei din Ucraina în contextul planurilor de a obţine două miliarde de euro pentru a restitui un ajutor de stat şi pentru a respecta cerinţele privind capitalul.

„Pe lângă Ucraina, pieţe precum Ungaria şi Slovenia sunt în prezent sub analiză specială şi retragerea de pe aceste pieţe nu poate fi exclusă“, se arată într-un comunicat al RBI, citat de Reuters.

Precizările sunt surprinzătoare deoarece la Bucureşti Sevelda a declarat că banca restructurează operaţiunile din Ungaria şi Slovenia fără a lua în considerare ieşirea definitivă, notează Portfolio.hu.

„Vrem să rămânem în Ungaria, nu ar trebui să uitaţi că ne-am dus acolo în 1987, pe prima piaţă est-europeană. Am pus multă inimă şi suflet acolo. Ca stat vecin, Ungaria are cu siguranţă prio­ritate“, a afirmat vineri Sevelda.

Premierul ungar Viktor Orban a promis că va face eforturi ca sectorul bancar, acum controlat de jucători străini, să revină în cea mai mare parte în mâini ungare. Băncile mari se plâng că profiturile le sunt erodate de taxele „de criză“ făcute permanente de guvern şi că Budapesta favorizează jucătorii mici locali.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO