Business Internaţional

Randamentul obligaţiunilor băncilor italiene a urcat la nivelul "junk"

Autor: Anca Dumitrescu

22.11.2011, 16:59 254

Randamentul obligaţiunilor emise de băncile italiene a urcat la un nivel care în mod normal indică nivelul "junk", nerecomandat pentru investiţii, ameninţând să împiedice în continuare accesul instituţiilor de credit din Italia la finanţare pe pieţele de profil, transmite Reuters.

Băncile italiene sunt vulnerabile nu doar din cauza expunerii la creditele neperformante, în contextul mediului economic nefavorabil, dar şi din cauza deţinerilor mari de obligaţiuni guvernamentale, scrie Mediafax.

Obligaţiunile se află la nivelul "junk" atunci când ratingurile emitenţilor se află sub nivelul recomandat pentru investiţii, ceea ce nu este cazul în prezent pentru vreo bancă italiană.

Traderii spun însă că randamentele obligaţiunilor sugerează investitorilor că este posibilă retrogradarea ratingurilor.

"Tranzacţiile au loc la randamente ridicate. Situaţia s-a înrăutăţit în ultima săptămână. Am văzut vânzări numeroase din partea investitorilor germani şi francezi, dar nu sunt cumpărători", a declarat un trader din Milano.

Cele mai afectate sunt obligaţiunile cu maturităţi pe termen scurt.

Traderii au dat ca exemplu randamentele de circa 7,8% pentru o emisiune de obligaţiuni a Intesa Sanpaolo cu maturitate în 2013 şi randamente de peste 9% în cazul unei emisiuni cu termen similar a UniCredit.

În schimb, randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitate în 2013 a fost luni de aproximativ 6%.

Prima de risc pe care băncile mai mici trebuie să o plătească pentru obligaţiunile lor este chiar mai mare. Un trader a declarat că a cumpărat obligaţiuni emise de UBI Banca, cu termen în octombrie 2013, la un randament de 10,5%.

Chiar şi înainte de agravarea crizei, nivelurile atinse de randamentele obligaţiunilor băncilor au blocat accesul acestora pe pieţele de finanţare.

"Chiar dacă piaţa se va dezgheţa în Europa, nu ar fi justificat ca băncile italiene să se finanţeze la astfel de costuri. Mă aştept ca băncile să recurgă cât mai mult posibil la finanţarea de retail şi chiar să îşi restrângă balanţa contabilă", a declarat un analist din Londra.

Pierderea record de 10,6 miliarde de euro anunţată de UniCredit pentru trimestrul al treilea, din cauza reevaluării în scădere a fondului comercial cu 9,8 miliarde de euro, legată de unele achiziţii neperformante, a provocat temeri că şi alte bănci din Europa ar putea urma un parcurs similar, potrivit traderilor şi analiştilor.

Băncile italiene Monte dei Paschi, Banco Popolare şi Intesa Sanpaolo au active obţinute prin fuziuni şi achiziţii în perioada 2006-2007.

"Acele fuziuni şi achiziţii au avut loc la preţuri foarte diferite de cele de astăzi. Nimeni nu va fi surprins de noi reevaluări în scădere a fondurilor comerciale, dar nu este obligatoriu", a spus un analist din Londra.

Investitorii privesc cu îngrijorare şi la obligaţiuni ale băncilor italiene de circa 88 de miliarde de euro, cu maturitate până la sfârşitul lui 2012, majoritatea concentrate în primul semestru.

UniCredit are obligaţiuni pe termen mediu şi lung în valoare de 33,6 miliarde de euro, care ajung la maturitate anul viitor. Obligaţiunile sunt parţial finanţate datorită diviziilor din Germania şi Austria.

Intesa Sanpaolo trebuie să răscumpere anul viitor obligaţiuni de 22 de miliarde de euro, sub nivelul obţinut pe piaţa de retail în 2011.

Băncile au beneficiat în primele luni din acest an, înainte ca Italia să fie absorbită de criză la începutul lui iulie, de prefinanţări şi de un acces bun la finanţarea pe piaţa de retail. Dar presiunile de finanţare sunt aşteptate să crească în continuare şi costurile odată cu ele.

"Dificultăţile de a obţine fonduri pe termen mediu şi lung reprezintă principala sursă de risc pentru băncile italiene şi europene", a avertizat Banca Italiei în această lună.

Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea referitoare la finanţare la o întâlnire cu oficiali ai Băncii Centrale Europene, cerând ca băncile italiene să aibă acces larg la lichidităţile BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO