Business Internaţional

Real şi Barcelona au probleme cu fiscul: cluburile spaniole trebuie să plătească taxe de 600 mil. euro

Autor: Cristina Rosca

05.10.2010, 23:51 24

Campioana mondială la fotbal, Spania, nu este campioană cândvine vorba de finanţe, scrie Bloomberg. La mai puţin de trei lunidupă ce primul-ministru José Luís Rodríguez Zapatero a ţinut orecepţie în cinstea echipei na­ţio­nale de fotbal în Madrid,parla­men­tul a aprobat o moţiune pe 21 sep­tem­brie, cu 332 devoturi pentru şi unul împo­trivă, prin care cluburile de fotbalsunt obligate să plătească circa 800 mi­l. dolari (585 mil. euro)pentru impozitele şi taxele restante.

Taxele neplătite afectează Spa­nia, în condiţiile în care ţaraîncearcă să îşi reducă deficitul bugetar cu mă­suri de austeritateprecum înghe­ţa­rea pensiilor şi eliminarea sub­ven­ţiilor pentrunoile mame. Guvernul socialist va adopta o legislaţie în 2011 caredoreşte să reducă chel­tuie­lile aferente transfe­ru­rilor dinfotbal şi ale salariilor din acest do­meniu, care au ma­joratdatoria prin­cipalelor 20 de echipe de fotbal la 3,5 mld. euro îniunie 2009, potrivit unui raport de cer­cetare al Univer­si­tăţiidin Barcelona.

"Există o dinamică în fotbal care este totalmente iraţională şicare afectează şi sectorul public", a spus Fran­cisco Jorquera,purtătorul de cu­vânt al partidului Galician, care a pre­zen­tatmoţiunea. "Multe cluburi de fotbal sunt în faliment tehnic."
Presiunea venită din partea fanilor, care forţează echipele săcâştige cât mai multe jocuri şi trofee, a îndemnat clu­bu­rile săcheltuiască peste po­sibilităţile lor pentru a achiziţionaju­cători, acest fenomen fiind prepon­derent după 1990, potrivitlui José Maria Gay, pro­fe­sor la Universitatea din Barce­lona,care a supravegheat cercetarea.
Valencia, de şase ori campioană în Spania, avea datorii cătrecreditori, clu­buri rivale şi stat, în iunie 2009, în va­loare de552,9 mil. euro. Suma era de peste şase ori mai mare decât venitulanual al clubului, potrivit celor mai re­cente informaţii oferitede Valencia.

Atletico Madrid, un alt club, are o dato­rie de 511 mil. euro,potrivit unui raport de cercetare realizat de Gay. Cu toate acesteaeste în continuare dispusă să cheltuie sume uriaşe pe transferuri.Pe 30 august, Atletico a înaintat prin fax o ofertă în valoare de11 mil. euro pentru mijlocaşul Arda Turan de la Galatasaray,potrivit unei copii a fa­xu­lui de pe site-ul echipei de fotbal dinTur­cia. Galatasaray a respins însă oferta.
"Este o nebunie, însă nu este ceva care să îngrijoreze suporterii",a spus Juan Carlos Prieto, un şofer care con­duce un fan club alechipei Atletico în oraşul Patones din apropiere de Ma­drid. "Nu neinteresează decât dacă pier­dem sau câştigăm."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO