Business Internaţional

"Revoluţia iasomiei" a declanşat un efect de domino în regiune. Americanii îl sprijineau pe Mubarak cu 1,3 miliarde dolari pe an

"Revoluţia iasomiei" a declanşat un efect de domino în regiune. Americanii îl sprijineau pe Mubarak cu 1,3 miliarde dolari pe an

Autor: Alexandra Fusoi

30.01.2011, 14:58 188

Gestul unui tânăr vânzător de fructe, care şi-a dat foc înTunisia într-un moment de disperare, pare să fi devenitdeclanşatorul unei serii de proteste care au căpătat amploare sicuprind tot mai multe ţări afectate de sărăcie şi corupţie dinnordul Africii şi Orientul Mijlociu, scrie Mediafax.

Modul în care au izbucnit protestele, pe rând, în ţările dinzonă - Tunisia, Algeria, Egipt, Yemen, Liban sau Iordania -aminteşte, cel puţin aparent, de "efectul de domino" invocat înperioada căderii regimurilor comuniste din Europa de Est, în1989.

Ţări din regiune, cu populaţie tânără aflată în creşterenumerică rapidă, suferă din cauza majorării preţurilor la alimenteşi a ratelor ridicate ale şomajului, dar şi din cauza lipseicronice de reprezentare politică, în condiţiile unor regimuriautoritare, în unele cazuri consolidate de-a lungul a zeci deani.

Protestele din Tunisia l-au obligat să fugă din ţară pepreşedintele Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de anişi deţinător al unei averi fabuloase, confirmate cu puţin timp înurmă de telegrame diplomatice americane, dezvăluite de WikiLeaks.Imaginile cu protestatarii care au jefuit palatele opulente aleelitei politice tunisiene au devenit simbolice pentru "revoluţiaiasomiei", fiind preluate de mijloacele de informare din întreagalume şi amintind de imaginile revoluţiei din România.

Cele mai ample proteste au însă loc în Egipt, una dintre celemai stabile ţări din regiune, aliat apropiat al Statelor Unite şiprimul stat arab care a recunoscut Israelul. Preşedintele HosniMubarak, în vârstă de 82 de ani, conduce ţara cu mână de fier deaproape 30 de ani, reuşind să supravieţuiască după trei tentativede atentat. El nu a precizat până acum dacă va candida pentru unnou mandat la alegerile din septembrie, existând speculaţii privindposibilitatea unei succesiuni a puterii, către fiul său Gamal, carenu e însă agreat de armată.

Într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri postată pe YouTube,preşedintele Barack Obama a cerut manifestanţilor şi forţelor deordine să dea dovadă de reţinere, în timp ce vicepreşedintele JoeBiden a estimat că Mubarak nu este un dictator.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Egipt - cu o asistenţămilitară de 1,3 miliarde de dolari anual - sunt rezumate de undiplomat american, într-o notă diplomatică din martie 2009:"Beneficiile tangibile ale relaţiei militare sunt clare: Egiptulrămâne în relaţii paşnice cu Israelul, iar Statele Unite se bucurăde acces prioritar la Canalul Suez şi la spaţiul aerian egiptean".Citiţi mai multe despre Revoluţia iasomiei şi extinderea acesteia în ţările dinOrientul Mijlociu pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO