Business Internaţional

Ritmul de crestere a salariilor din Ungaria a incetinit

18.07.2008, 00:00 9

Salariile din Ungaria au avut, in luna mai, cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului, lucru care a dus la diminuarea presiunilor asupra bancii centrale cu privire la majorarea ratei dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Salariul mediu lunar a avut o crestere anuala de 9,6%, ajungand la 195.791 de forinti (846 de euro), dupa ce, in luna aprilie, urcase cu 10,6%, conform unui comunicat emis ieri de biroul de statistica din Budapesta. Cresterea estimata a salariilor a fost de 10,8%. Banca centrala a Ungariei a anuntat ca ritmul de crestere a salariilor indica o majorare a asteptarilor privind inflatia, intr-o perioada in care masurile de austeritate luate de guvern scad profiturile companiilor.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut peste tinta bancii centrale in ultimele 23 de luni, facandu-i pe strategi sa majoreze rata depozitelor pe doua saptamani cu 1%, pana la 8,5% din luna martie incoace.
"Rezultatul a fost sub estimari, ceea ce sugereaza ca banca centrala nu va mai majora rata dobanzii de referinta", a spus analistul TD Securities in Londra, Bartosz Pawlowski.
In dimineata zilei de ieri, un euro se tranzactiona la 231,03 forinti la Budapesta. Moneda nationala a Ungariei, care, in ultima luna, a avut cea mai buna evolutie la nivel global, cu o apreciere de 6,3% in fata euro, a atins valoarea record de 229,64 forinti/euro pe data de 9 iulie.
In iunie, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 6,7%, comparativ cu valoarea de 7% a lunii mai. Banca centrala estimeaza o inflatie de 6,3% pentru acest an si de 4,2% pentru anul viitor, cu o scadere pana la 3% in perioada anului 2010.
"Cresterile salariilor din sectorul privat au fost aliniate la nivelul inflatiei", a spus un angajat al biroului central de statistica, Judit Lakatos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO