Business Internaţional

Rubla rusească este la cel mai scăzut nivel al ultimilor 16 luni. Banca centrală ar putea decide majorarea dobânzii pentru a calma presiunile inflaţioniste şi anxietatea populaţiei

Rubla rusească este la cel mai scăzut nivel al...

Autor: Valeriu Dănilă

14.08.2023, 21:17 96

Banca centrală rusă a declarat că ar putea majora dobânda de politică monetară după ce rubla s-a prăbuşit, decidenţii politici fiind puşi în situaţia de a mitiga consecinţele economice ale războiului şi sancţiunilor internaţionale, scrie Financial Times.

La aproape un an şi jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, tehnocraţii se luptă să echilibreze priorităţile de creştere economice şi cele de stabilizare a monedei, care se află la cel mai scăzut nivel al ultimelor 16 luni faţă de dolar.

În Surgut, un oraş siberian, pe biroul agenţiei de ştiri locale a fost plasat un text pe care scria: „Putin este un hoţ! 100 de ruble pentru un dolar – ţi-ai pierdut minţile!”

Maxim Oreshkin, consilierul economic al lui Putin, a scris luni un articol pentru Tass, care includea critici voalate la adresa băncii centrale, susţinând că „o rublă puternică este în interesul economiei ruse”, despre care a spus că se redresează după recesiunea de anul trecut.

Oreshkin consideră banca centrală rusă vinovată pentru că a relaxat politica monetară, explicând că au fost adăugate noi datorii în valoare de 12,8 trilioane de ruble, depăşind deficitul bugetar şi supraîncălzind economia.

„Cursul de schimb actual a deviat semnificativ faţă de nivelurile fundamentale şi este de aşteptat să se normalizeze în viitorul apropiat”, conchide acesta.

Cu toate acestea, Banca centrală a declarat că rubla a fost pusă sub presiune de alţi factori precum scăderea exporturilor simultan cu majorarea consumului intern, în timp ce guvernul a continuat să se împrumute.

Instituţia a mai precizat potenţialele creşteri ale ratei dobânzii sunt necesare pentru a stabiliza inflaţia la ţinta de 4%, scăderea rublei nepunând în pericol stabilitatea financiară a Rusiei.

Inflaţia a ajuns la 4,3% în iulie şi este de aşteptat să crească până la 5-6,5% la finalul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO