Business Internaţional

S-a gasit vinovatul pentru caderea de 10% a Dow Jones

16.05.2010, 23:07 50

Misteriosul vanzator care a provocat caderea bursei americane inurma cu o saptamana si jumatate nu a fost un fond de investitii sauun program de tranzactionare de inalta frecventa, ci companiaamericana de administrare a averii Waddell & Reed Financial,potrivit unui document intern al Bursei de Marfuri din Chicagoobtinut de agentia de presa Thomson Reuters.

Waddell a vandut pe 6 mai un numar mare de contracte e-mini(contracte futures tranzactionate electronic) pe durata celor 20 deminute in care bursa americana s-a prabusit, reducandu-sicapitalizarea cu aproape 1.000 mld. dolari.

E-mini sunt cele mai lichide contracte futures din lume,oferindu-le detinatorilor expunere pe indicele Standard &Poor's 500.

Autoritatile de reglementare si reprezentantii bursei si-auindreptat rapid atentia catre vanzarea de catre Waddell a 75.000 deastfel de contracte e-mini, despre care documentul obtinut deReuters spune ca "au aparut, in mod superficial, ca o activitateanormala".

Waddell & Reed Financial administreaza active de peste 74mld. dolari.

Gary Gensler, presedintele Comisiei americane pentru tranzactiifutures, declarase la inceputul saptamanii trecute ca a identificato singura tranzactie responsabila pentru aproximativ 9% din volumulde contracte e-mini inregistrat in perioada de vanzare masiva, dinziua in care bursa s-a prabusit necontrolat.

Documentul arata ca printre traderii activi in momentul in carebursa s-a prabusit subit se numara si Gooldman Sachs, JP MorganChase, Citadel, Jump Trading si Interactive Brokers.

Bursa de la New York s-a prabusit cu 9% in cateva minute dinsedinta de tranzactionare de pe 6 mai, cel mai plauzibil "vinovat"fiind o eroare informatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO